Wageningen UR op zoek naar oermais
Het onderzoeksinstituut doet de inventarisatie in opdracht van COGEM (Commissie Genetische Modificatie).
De oermais heeft kleinere zaden die eerder en makkelijker uitvallen en verwilderen. Aangezien deze plant zo op mais lijkt is hij lastig te bestrijden in het gewas mais. Het vroeg signaleren van de aanwezigheid van oermais is belangrijk om verspreiding te voorkomen. In Centraal Europa is opslag van mais buiten de akkers waargenomen. Tot nu toe is er vanuit gegaan dat mais zich in Nederland niet kan handhaven buiten een perceel.
Fors uitgevallen gras
Oermais of Teosinte is een wilde voorouder van de huidige mais. De domesticatie van maïs begon ongeveer 5000 jaar geleden, ruim voordat de maïs door Columbus naar Europa werd gebracht. Eigenlijk omvat de term Teosinte het geheel aan soorten of typen oermaïs.
Net als maïs is Teosinte een C4-gewas en kortedagplant. Maar in vergelijking met maïs lijkt Teosinte meer op een fors uitgevallen gras. De planten zijn korter, meer vertakt en de zaden bevinden zich in een dunne aar. Ook zijn de zaden in vergelijking met maïs een stuk kleiner.
Weet u een plek waar oermaïs of maisopslag staat buiten de akker, maak dan een foto en stuur deze met de locatie van de vindplaats en uw contactgegevens naar info@ruwvoerplatform.nl