’40 procent minder melkkoeien om klimaatdoelen te bereiken’

Vandaag publiceerde Natuur & Milieu haar Voedselvisie. Daarin heeft de organisatie doorgerekend wat volgens haar nodig is om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen.
Volgens de natuurorganisatie is de voedselsector verantwoordelijk voor 25 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Deze zou binnen 13 jaar met bijna de helft omlaag moeten om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zo is er berekend. „Ook kampt Nederland met teveel mest en is het milieu vervuild. Daarnaast verkeren veel boeren op het randje van een faillissement.” stelt Natuur & Milieu.
Naast 40 procent minder koeien, zou het aantal varkens (40 procent) en het aantal kippen (20 procent) ook fors moeten verminderen, meent de club. „De reden hiervoor is dat dierlijke productie veel broeikasgassen uitstoot. Een koe stoot jaarlijks net zoveel uit als een auto. Ook tast hun mest de bodem- en waterkwaliteit aan.”
Fosfaatrechten opkopen
De route naar een ‘klimaatvriendelijk’ voedselsysteem zou kostenneutraal kunnen worden doorgevoerd zo beschrijft Natuur & Milieu. De oplossing ligt wat haar betreft al klaar. „Een derde van de boeren verwacht de komende jaren te stoppen: in plaats van het doorverkopen van de dierrechten aan andere boeren, zal de overheid de dierrechten moeten opkopen zodat het aantal dieren geleidelijk vermindert. De boeren die doorgaan, verdienen een goed inkomen. Daarnaast is er meer ruimte voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. De focus komt op kwaliteit en minder op bulkproductie. De tijd waarin we veel en goedkoop eten produceren, is straks echt voorbij”, zo denkt de natuurorganisatie.