Eervolle vermelding voor Erik en Hermien Kuiper op WK ijs maken

Tot 2010 hielden Erik en Hermien Kuiper 300 zeugen en 20 à 25 melkkoeien. In dat jaar verkochten ze hun melkquotum, om met varkens verder te gaan. In 2007 waren ze daarnaast begonnen met de verkoop van ijs. Tijdens een reis naar Italië werden ze zo enthousiast, dat ze besloten de varkens te verkopen, om ijs van eigen melk te gaan maken. Daarvoor werden Jerseys aangeschaft. Dat was te lezen in een bedrijfsreportage in de meest recente editie van Agrio’s regionale landbouwbladen Vee & Gewas, Veldpost, Stal & Akker en Agraaf.
Oorkonde
Op het bedrijf worden inmiddels honderd Jerseys gemolken, waarvan jaarlijks 8.000 liter melk tot 11.000 kilo ‘Twentsiliaans’ ijs wordt verwerkt. De variant honing-yoghurtijs met frambozen en walnoten werd in juli tot lekkerste ijs van Europa verkozen en kreeg afgelopen weekend op het wereldkampioenschap een eervolle vermelding. „We zijn in de top 10 beland en krijgen nog tot horen op welke plaats precies. Maar we werden op het podium uitgenodigd en kregen daar een oorkonde; dat was heel bijzonder”, aldus Erik.
Broekies
De veehouder geeft aan dat de top 10 heel dicht bij elkaar lag en dat er echte ‘vakidioten’ deelnamen, mensen die jarenlange opleidingen ‘ijs maken’ hadden genoten. „Daar zijn wij broekies bij. Het WK wordt eens in de vier jaar gehouden en het bleek dat er meer dan duizend Italianen aan de voorrondes hadden meegedaan. Daarvan mochten er acht naar het WK en één ervan heeft gewonnen, de andere zeven zijn we voorgebleven.”
Italiaanse taal
Bij het WK waren 60.000 man publiek aanwezig, welke allemaal het ijs moesten proeven en ook een stem hadden. „Dan merk je echt dat je tekortschiet als je geen Italiaans spreekt, wat de meeste deelnemers overigens wel konden. Je kunt je verhaal dan niet kwijt.” Kuiper is desalniettemin bijzonder trots op zijn eervolle vermelding.
Het bedrijf is op zaterdag 16 september te bezichtigen in het kader van de CRV-Kruisingsdag.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel