Coating met levende bacteriën voor maïszaad
De coating wordt op de markt gebracht door zaaizaadbedrijf Limagrain. De toepassing zorgt voor betere beschikbaarheid van nutriënten, betere opname en beschikbaarheid van fosfaat en een optimalere start en groei van het gewas, zo stelt de leverancier.
Het zaad wordt middels een volgens Limagrain uniek coatingsproces gecoat. Daarbij voegt men eerst een biostimulant toe en wordt er vervolgens levende bacteriën op het zaad aangebracht. Vooralsnog zijn er maar vier rassen met deze coating beschikbaar. Door de toepassing van levende bacteriën is het advies om het zaad niet te bewaren tot een volgend jaar.
Mesurol op de helling
De toepassing is een antwoord op de steeds scherpere regelgeving rondom chemische zaadbehandelingen. Volgens Jos Groot Koerkamp van Limagrain is het de vraag hoe lang een zaadontsmetting als Mesurol nog toepasbaar is in Nederland. "In Frankrijk is het al verboden."
De coating werd geïntroduceerd tijden het afgelopen vrijdag gehouden Topmais-evenement in Werkhoven. Klik hier voor een foto-impressie van dit evenement.