Aanmelden vanaf 1 maart: check Mijn percelen en de simulatietool
Sinds 1 maart is de aanmelding voor de Gecombineerde opgave geopend. Het intekenen van landschapselementen en de bufferstroken vragen hierbij om extra aandacht.
Landschapselementen in Mijn percelen
In het nieuwe GLB ontvang je subsidie voor landschapselementen, zoals bomen, water en hout. Niet alle landschapselementen zijn subsidiabel. Zo ontvang je voor o.a. grasstroken rond een schuur of onverharde graspaden geen vergoeding. Alle landschapselementen staan in Mijn percelen weergegeven. Controleer of deze kaartlaag voor jouw onderneming klopt.
Als je een landschapselement mist dan kun je deze zelf toevoegen door het element te kopiëren uit de kaartlaag Subset BGT of door het zelf in te tekenen in het perceel. Na registratie verschijnt het landschapselement in het overzicht van jouw percelen.
TIP: Voor het registreren van landschapselementen is het RVO stappenplan een handig hulpmiddel. Liever persoonlijk advies? Maak een belafspraak.
Bufferstroken
Ook de verplichte bufferstroken zijn sinds februari zichtbaar in Mijn percelen. De grenzen van de waterlopen zijn hier ingetekend op grond van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hoewel deze gegevens nauwkeurig worden bijgehouden door o.a. gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk, is een eigen controle gewenst.
Ontdek je in Mijn percelen foutieve of missende registraties van waterlopen, maak hier een melding van. Je geeft de wijzigingen door via de Gecombineerde opgave. Een fout in Mijn percelen heeft geen gevolgen voor de uitkering en de mestplaatsingsruimte in 2023. De subsidiering vindt namelijk plaats op basis van de werkelijke situatie.
Aanmelden tot en met 15 mei
Vanaf 1 maart zijn alle regels van het nieuwe GLB definitief. Je kunt je dan aanmelden via de Gecombineerde aanvraag. De aanmeldperiode loopt tot en met 15 mei. Controleer eerst jouw landschapselementen in Mijn percelen en pas aan waar nodig. Deze aanpassingen worden automatisch doorgevoerd in de simulatietool. Daarna geef je via de Gecombineerde aanvraag aan welke eco-activiteiten je toepast of gaat toepassen.
De simulatietool geeft inzicht in o.a. de punten en waardes die je kunt behalen met de door jou gekozen eco-activiteiten. Bij twijfel over een eco-activiteit, is het advies deze wél aan te melden voor 15 mei. Bij de definitieve aanvraag, die plaatsvindt tussen 15 oktober en 30 november, kun je namelijk geen nieuwe eco-activiteiten meer toevoegen. Een eco-activiteit weghalen of wijzigen is dan nog wel mogelijk.
Leerjaar 2023
Mede door de inzet van eco-activiteiten kun je het nieuwe GLB afstemmen op jouw eigen bedrijfssituatie en jouw duurzame toekomstvisie. De bedrijfsspecifieke aanpak is enerzijds prettig en anderzijds wakkert het ook zorgen aan. Wat gaan de uitvoering en de controle te weeg brengen? Moeten we ons opmaken voor boetes of een papieren rompslomp? Het jaar 2023 is daarom een leerjaar voor het GLB. In 2023 is er ruimte voor coulance. Dit om de overgang van het oude naar het nieuw beleid zo soepel mogelijk te laten verlopen.