LTO Noord: Boosheid om interview Van Dam
‘Van Dam heeft het niet begrepen’
Melkveehouder Dirk Bruins van LTO Noord reageerde bij RTV Drenthe als volgt: „Wat hij zegt, klopt van geen kant. Het maakt mij als boer en als bestuurder bij een boerenorganisatie wel enorm boos. Het is wel heel makkelijk om te zeggen dat wij schuld hebben. Wij hebben juist enorm veel verantwoordelijkheid genomen om te proberen dit probleem te voorkomen. Dat lukt je nooit helemaal zelfstandig. We hebben om hulp gevraagd bij de overheid, maar daar hebben we geen enkele hulp van gehad. Ik vind het met name een rol van de staatssecretaris om te zorgen dat je dat in het kabinet en in de wet kunt regelen. Hij heeft zich laten verrassen in Brussel, zegt hij, door uitspraken van Brussel omdat hij het daar niet geregeld had. Dat betekent dat hij of onvoldoende in Brussel is geweest of niet goed weet wat daar speelt. Als je dat soort dingen allemaal overkomt en als je twee dagen na je aftreden zegt: 'het is de schuld van de boeren zelf', dan heb je het echt niet begrepen."
Boeren en sectororganisaties verantwoordelijk
In Vroege Vogels zei de oud-staatssecretaris letterlijk het volgende: „Boeren hebben zelf de verkeerde beslissingen genomen, ze zijn veel te hard gegroeid. Vervolgens keken ze naar de overheid en zeiden: die had dit moeten voorkomen. Nee, je hebt zelf een verantwoordelijkheid. Je weet wat de regels zijn. Hou je daaraan. Sectororganisaties hebben daar ook een verantwoordelijkheid in. Ook om te zorgen dat hun aangesloten leden, de boeren, niet collectief over de grenzen heen gaan.”
Over de fosfaatreductieregeling stelt Van Dam dit: „Het feit dat de overheid dit moest oplossen, laat zien dat de sector zelf zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Soms is het beter om via regulering te zorgen dat er geen grote groei plaatsvindt, zodat er geen ongelukken gebeuren. Dat is beter dan wat we nu hebben meegemaakt. Achteraf een probleem oplossen is altijd vervelender dan dat je het vooraf kunt voorkomen. Het had anders gekund. Maar goed, ik heb in de periode dat ik hier zat gewoon het probleem dat er lag uiteindelijk opgelost.
Ik ben van mening dat het goed is dat we een kleinere veestapel hebben in Nederland. Maar in zo’n korte tijd de veestapel moeten krimpen, dat is buitengewoon ongemakkelijk.”
Weidevogelpremie
Van Dam heeft het in het interview ook nog even over de achteruitgang van de hoeveelheid weidevogels in Nederland: „De druk op boeren is ook zo ongelofelijk groot om nog een fatsoenlijk inkomen te verdienen, dat ze proberen de opbrengst van hun land te maximaliseren. Dat doe je bijvoorbeeld door maar één soort gras te zaaien; het Engels raaigras. Onkruid bestrijd je. Als je dat niet doet, levert je land minder op. Je moet die boeren laten zien dat je ook een goed inkomen kunt verdienen als je het anders doet. Boeren hebben daarvoor een steuntje in de rug nodig. Ze krijgen bijvoorbeeld al extra geld voor weidemelk van de melkfabriek. We zijn aan het kijken of je ook zo’n impuls kunt geven op wat wij noemen ‘weidevogelmelk’. Dat je een extra premie krijgt, wanneer je weilanden extra aantrekkelijk zijn voor weidevogels. Als je het in de melkprijs kunt vertalen, is het voor boeren uiteindelijk veel aantrekkelijker dan welke maatregel de overheid ook kan nemen.”