Hollandse boter wereldwijd het duurst

Deze verschillen hebben te maken met de verwerkingscapaciteit in Nederland en Duitsland. Traditiegetrouw wordt de meeste melk tot kaas verwerkt, en dat is nu nog steeds zo. In andere EU landen met minder productiecapaciteit voor kaas wordt er verhoudingsgewijs meer boter gemaakt, legt specialist Kevin Bellamy van Rabobank Nederland uit.
Lagere prijs in Amerika
De boterprijs is in de Europese Unie veel hoger dan in de Verenigde Staten omdat de melkaanvoer in beide continenten een tegengestelde ontwikkeling doormaakt. In de Europese Unie daalt het aanbod al sinds eind vorig jaar, in de Verenigde Staten stijgt de melkproductie voor het tweede jaar op rij relatief fors, met enkele procenten.
In plaats van palmolie
Bellamy denkt dat de snel gestegen boterprijs in Europa een structureel karakter heeft, omdat botervet in tegenstelling tot wat lange tijd is beweerd niet ongezond blijkt te zijn. De consument en de horeca schakelt over van margarine op roomboter. Boter heeft namelijk een veel natuurlijker imago dan palmolie, waar de productie van margarine op is gebaseerd.