Ultra vroege maïs Vredepeel oogstrijp
Ook het drogestofpercentage in de korrel heeft het gewenste niveau, van belang voor het zetmeelgehalte en de bestendigheid, nagenoeg bereikt. De afgelopen week steeg het drogestofpercentage van de Dairystart maïs met 10 procent. Net als vorig jaar blijkt dat het drogestofpercentage onder (hoog) zomerse omstandigheden met meer een procent per dag kan stijgen.
Na volgende week herfst?
Zo warm als de afgelopen week zal het de komende week niet worden. Maar het is aannemelijk dat ook de komende week het drogestofpercentage met wel vijf procent kan toenemen, gezien de weersverwachting. Dan naderen ook minder vroege snijmaisrassen in Vredepeel de 35 procent drogestof, gemiddeld in het gewas. Want de kans is heel groot dat het een week lang vrijwel droog en rustig nazomerweer wordt. Maar vanaf eind volgende week verschijnen er omvangrijke herfstdepressie ’s op de weerkaarten. Niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar. Of het daadwerkelijk alleen de komende week gunstig weer is om te oogsten, wordt de komende dagen snel duidelijker.
Gras-en Maïs manifestatie
Dinsdag 5 september wordt de jaarlijkse Gras-en Maïs manifestatie gehouden op het proefbedrijf Vredepeel, in samenwerking met Agrifirm. Naast de demonstratievelden met een scala aan maïsrassen en voorlichting over gras onderzaai en zaai-en bemestingsmethode ’s die de benutting van drijfmest verbeteren, krijgt ook de teelt van voederbieten aandacht. Ook is er de zogenaamde Grasplaza, waar weidegang, precisiebemesting en beluchting centraal staan.
Zuid-Nederland twee weken eerder
Op het AGV proefbedrijf van de Wageningen Universiteit in het Drentse Marwijksoord bedraagt het drogestofpercentage van de ultra vroege Dairy Start maïs nauwelijsk meer dan 25 procent drogestof. Vergeleken met Vredepeel ligt de afrijping in Noord-Nederland twee weken achter op het zuiden. De verwachting is dat de eerste snijmaïs in het noorden pas over circa drie weken geoogst wordt, aldus Agrifirm.