RFC: elf procent omzetgroei en stabiele winst in eerste half jaar
Dat maakte de zuivelreus vanochtend bekend in het halfjaarbericht over de economische cijfers van het bedrijf. De hogere omzet is te danken aan een toename van de verkoopprijzen met 10,3 procent en de acquisitie van Engro Foods in Pakistan.
Wind in de rug
FrieslandCampina-directeur Roelof Joosten licht toe: „De melkprijs voor de leden-melkveehouders heeft zich dit jaar hersteld na een aantal tegenvallende jaren. De hogere verkoopprijzen van vooral boter en kaas liggen hieraan ten grondslag. We zijn er in West-Europa goed in geslaagd de hogere garantieprijs door te berekenen in de verkoopprijzen. Dat zie je terug in de stijging van de omzet. De totale vergoeding aan de leden-melkveehouders is met 24 procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016. In Indonesië en Vietnam en met kaas en boter is goede groei gerealiseerd.”
Moeilijke markten
In het bericht staan niet louter positieve geluiden. Het volume van producten met hogere toegevoegde waarde daalde met 1,6 procent. De marktontwikkeling in Duitsland, de Filippijnen en Nigeria blijkt tegen te vallen. Joosten: „In die landen zijn de resultaatsontwikkelingen minder positief als gevolg van lokale marktomstandigheden en negatieve valuta-effecten. Dit laatste vooral in Nigeria.”
Interimuitkering
De interimuitkering blijft in 2017 gelijk aan die in 2016. Leden-melkveehouders kunnen op 1 september 1,17 euro per 100 kilogram melk op hun bankrekening verwachten. De eindafrekening vindt plaats in april 2018 en is gebaseerd op de jaarresultaten van 2017 en de totaal geleverde melk van het lid over het gehele jaar.
Melkaanvoer
Verder maakte FrieslandCampina bekend dat de totale melkaanvoer over het eerste half jaar van 2017 precies 1,0 procent lager lag dan in 2016. Dat betekent een reductie van 54 miljoen kilogram melk. Daarvan kan 48 miljoen kilogram op het conto van de melkvolumeregelingen van de eerste drie maanden van 2017 geschreven worden, aldus het persbericht.