Boterprijs blijft stijgen
De noteringen voor vol en mager melkpoeder blijven ongewijzigd staan op respectievelijk 310 en 172 euro. Mager melkpoeder van veevoerkwaliteit noteert min 5 op 160 euro, weipoeder levert 2 euro in en komt daarmee op 76 euro.
Op de website van de NZO wordt nader ingegaan op de hoge boterprijs, die is ontstaan door een sterk toegenomen vraag (boter mág weer), afnemende voorraden en dalende productie.
2 procent melk in boter
Van alle melk die Nederlandse melkveebedrijven leveren aan de zuivelindustrie, wordt slechts 2 procent verwerkt tot boter. Vorig jaar produceerde Nederland 153 miljoen kilo boter. Dit jaar is de boterproductie in de voornaamste zuivellanden van de wereld afgenomen, aldus de NZO. In Nederland lag de productie gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar 18 procent lager dan vorig jaar.
De lagere boterproductie is het gevolg van een combinatie van factoren. De melkproductie in onder andere de EU en Nieuw-Zeeland blijft achter en het vetgehalte in de melk is ook wat lager dan voorheen. Bovendien is er meer geld te verdienen met de productie van kaas en weipoeder dan met die van boter en mager melkpoeder. Mager melkpoeder blijft over na de boterproductie, en de prijs van mager poeder ligt momenteel onder het niveau van vorig jaar.
Melkvet
Gezien de grote vraag naar boter zou je verwachten dat zuivelfabrieken juist meer gaan produceren, maar dat ligt niet zo eenvoudig, legt een woordvoerder van FrieslandCampina uit. Er wordt ook melkvet gebruikt voor bijvoorbeeld bakkersroom, kookroom, toetjes en kindervoeding. Allemaal producten met een hoge toegevoegde waarde. Daarover bestaan afspraken met afnemers en je kunt hetzelfde melkvet niet ineens overhevelen naar de boterproductie.