Weideseizoen 2017: geen grote pieken en dalen
Naast het uitblijven van wateroverlast is het grootste verschil misschien wel het laatste deel van het weideseizoen. Vorig jaar viel de grasgroei door extreem warme septembermaand helemaal stil.
Veel etgroen
Nu zijn de omstandigheden voor een groeizaam slot juist heel goed. Er is veel etgroen beschikbaar omdat er veel gemaaid is en nergens is het (veel) te droog of te nat. Zoals gebruikelijk daalt het suikergehalte in het gras en neemt het aandeel onbestendig eiwit toe. Op veel plaatsen is er alweer een weidesnede gegroeid sinds er enkele weken geleden is gemaaid.
Droogte en nachtvorst
Het hele jaar door groeide er relatief veel gras, behalve eind juni en begin juli, toen met name in Zuid-en Oost Nederland op de droogtegevoelige zandgrond de grasgroei stilviel. De piek in de grasgroei in mei reikte niet zo hoog als vorig jaar. In Zuid en Oost-Nederland kreeg de grasgroei een flinke oplawaai door nachtvorst.
Kalveren opstallen
Net als vorig jaar wijst Philipsen er op dat het na 1 september geen geschikte tijd meer is om kalveren te weiden. De voederwaarde van het gras is voor deze diercategorie in september te laag. Jongvee ouder dan een jaar kan nog wel probleemloos weiden. Controleer het gewicht van het jongvee bij opstallen en geef zonodig een nabehandeling voor maagdarmwormen en/of longwormen, raadt Philipsen aan.
Open dagen Nieuwe Weiders
Meer weten over weidegang en hoe het degenen bevalt, die dit jaar voor het eerst weer begonnen zijn? Morgen, dinsdag 29 augustus, zijn er verspreid over Nederland diverse open dagen.