Druk op maaibalk controleren

Bij de afstelling van de maaier is het belangrijk dat de maaier stabiel blijft maar wel voldoende bewegingsvrijheid heeft. In de praktijk zien we nog wel eens dat er teveel druk op de maaibalk komt te staan. Hierdoor heeft de maaier de neiging om vuil omhoog te werken of gewasresten van vorige snedes voor zich uit te schuiven. Het gevolg is dat het maaibeeld wordt beïnvloed. Dit is eenvoudig te controleren door op het uiteinde van de maaier te gaan staan en deze een eindje omhoog te tillen. Wanneer dit niet lukt, staat er teveel druk op de maaibalk.
Ook komt hij nog wel eens tegen dat de maaier te laag is aangebouwd. Dit heeft te maken met de hefinrichting die te laag staat. Hierdoor kan de maaier naar boven toe minder uitwijken. „Bij bijvoorbeeld een talud komt er te snel gewichtsoverdracht van de trekker op de maaier. Dit kan, vooral bij een perceel wat nieuw is ingezaaid, de zode beschadigen. Daarom adviseren wij de vooraangeschreven aanbouwhoogte op te volgen.
Tastwiel
Ook een goede afstelling van de schudder en de hark is logischerwijs belangrijk. Bij de schudder zien we dat er vaak meerdere personen mee werken. Om dit te vergemakkelijken kan er een tastwiel, een soort hulpwiel waar de schudder aan de voorkant op rust gemonteerd worden. Door deze één keer in te stellen, hoeft niet bij elke keer aan- en afkoppelen, de schudder opnieuw afgesteld te worden.
Extra cilinder op hark
Het grootste probleem bij harken zit hem in het al rijdend op en neer laten van de elementen bij de kopakker. Daarbij raakt de voorkant over het algemeen eerste de grond waardoor er wat grond wordt meegenomen. „Er zijn inmiddels harken op de markt waarbij een extra cilinder ervoor zorgt dat de element eerst achter op de grond komen, net als een vliegtuig die land. Daarmee wordt dit probleem voorkomen.”
Tekst: Reesink Technische Handel