Meningen verdeeld over droger hakselen
Misschien is het herkenbaar. De maïs is goed gegroeid en alles lijkt uit te monden op een goede partij snijmaïs, waar de koeien goed melk van kunnen geven. Aan het oogsten en inkuilen wordt de nodige aandacht besteed om de maïs goed te laten conserveren. Totdat de maïskuil wordt opengetrokken en er toch weer broei en schimmel is opgetreden. Dat wil geen veehouder en toch gebeurt het elk jaar weer. Zeker afgelopen jaar toen veel maïs met een te hoog percentage droge stof is ingekuild en zelfs ervaren adviseurs het gewas toch minder droog inschatten dan de analyse uiteindelijk aangaf. Droge maïs is nu eenmaal moeilijker aan te rijden.
Uitdaging
Toch verschillen de meningen over het wel of niet droger hakselen. Het ideale droge stofpercentage ligt wat Harrald Helmers, productmanager bij VisscherHolland, betreft rond de 35 procent. „Dit hangt mede af van de verhouding plant en kolf. De trend lijkt dat er steeds droger wordt gehakseld, maar boven de 35 procent is het een hele uitdaging om de kuil goed in te rijden.”
DLV’er Albert Jan Bos is van mening dat er gerust tegen de 40 procent droge stof geoogst kan worden. „Zeker als het aandeel maïs in het rantsoen niet heel hoog is vanwege de derogatie, is het goed om te streven naar een rijpere kolf met meer bestendig zetmeel. Kuilen met een hoog aandeel droge stof zijn, met wat extra gewicht op de kuil, prima aan te rijden. Als er daarnaast een dik pak grond op de kuil komt en er voldoende voersnelheid is, kan de kuil broeivrij worden opgevoerd.”
‘Maïs verder dan men denkt’
Het oogstmoment inschatten blijft lastig. Zo waarschuwt zaaizaadleverancier Limagrain nu al dat de maïs verder is dan men denkt. Om te bepalen wanneer er geoogst kan worden is de rijpheid van de korrel wat Harrald Helmers betreft leidend. „De maïs kan nog zo groen zijn, maar als de korrel rijp is dan moet de maïs eraf. Daar zijn vorig jaar veel veehouders de mist mee ingegaan.”
Helmers adviseert dan ook om al een maand van te voren elke week en tegen het hakselen aan nog frequenter, de maïs in te gaan. „Snijdt daarbij de pit doormidden. Die moet voor minimaal 90 procent gevuld zijn. Er in knijpen is niet voldoende. Dan zie je nog niet hoe ver de afrijping is.” Ook over het zwarte puntje bestaat volgens de productmanager een misverstand. „Bij een zwart puntje denkt men dat de korrel overrijp is en er nodig af moet. Dit hoeft niet altijd zo te zijn.”
Magnetron
Ondanks alle adviezen blijft het volgens Helmers lastig om het droge stofpercentage exact in te schatten. „Als je het precies wilt weten, dan moet je het laten drogen in bijvoorbeeld een magnetron. Het lastige is dat je de planten dan eigenlijk eerst moet hakselen. Er zou een eenvoudige manier moeten komen om dit te meten. Het gebruik van NIRS-apparatuur heeft wat dat betreft toekomst. Tegenwoordig zijn er al kleine apparaatjes waarmee je, in combinatie met een app op de smartphone, het droge stofgehalte kunt bepalen.”
Wilt u weten hoe ver de maïs werkelijk is en daarnaast extra kennis vergaren rondom de maïsteelt. Kom dan naar het inspirerende Topmaïs-evenement op vrijdag 1 september in Werkhoven (UT). Klik hier voor het hele programma en om aan te melden.
Het hele verhaal over de oogst en conservering van snijmaïs, van hakselhoogte tot foliekwaliteit, kunt u lezen in het vakblad Melkvee dat op zaterdag 26 augustus verschijnt.