Interesse voor verwerking eigen zuivel groeit
Dat bevestigt Jacob Vreeling, secretaris van de bond voor boerderij-zuivelbereiders (BBZ) desgevraagd. Het aantal melkveebedrijven dat zelf een deel van haar melk verwerkt tot zuivelproducten als kaas en boter, was de laatste jaren juist teruggelopen. In 2003 hadden 527 bedrijven een neventak in deze richting, de laatste jaren blijft het aantal ongeveer stabiel rond de 400.
RTL en NOS
Dat de boterprijzen hoog liggen, ontgaat ook algemene landelijke media als de NOS en RTL nieuws niet. Laatstgenoemde medium maakte afgelopen weekend een reportage, waarin een boter producerende melkveehouder vertelde dat hij niet meer aan de vraag naar boter kon voldoen. Hij had de prijzen al verhoogd, vertelde hij met een brede glimlach. Niet gek dus dat er vanuit zelfzuivelaars weer meer interesse is.
De NOS citeert Onno Boersma, directeur van GemZu, de brancheorganisatie voor de Nederlandse zuivelhandel, die de hernieuwde interesse voor boter toeschrijft aan de drang van consumenten om ‘eenvoudigere producten zonder toevoegingen te eten’.
Kaasafzet eenvoudiger
Toch richten nieuwe boerderij-zuivelbereiders zich voorlopig nog vooral op kaas. Vreeling heeft daar wel een verklaring voor: „Afzet van boter is niet zo eenvoudig als dat van kaas. Daarbij heeft boerderijkaas vooralsnog een bekendere naam dan boerderijboter.”