FC geeft toe aan druk en betaalt Gommer 75 procent geleverde melk
Na een afnamestop van drie weken werd de melk sinds 11 juli weer opgehaald, maar niet uitbetaald. Het melkgeld werd bestemd voor ‘het goede doel’. Binnen de sector was hierop veel kritiek. Tijdens een extra bijeenkomst van FrieslandCampina in het district Groningen kondigde melkveehouder Jan Veenstra uit Doezum een inzamelingsactie voor Gommer aan als hij zijn melkgeld niet uitbetaald zou krijgen. Door overstag te gaan, voorkomt FrieslandCampina nu verdere escalatie en oplopende imagoschade.
Geloosde melk niet vergoed
Gommer krijgt tot het eind van dit jaar 75 procent van zijn melkgeld uitbetaald. De 20.000 liter melk, die Gommer noodgedwongen loosde in de mestput, wordt niet vergoed. Een kwart wordt ingehouden als boete voor het niet invullen van de Kringloopwijzer.
Grondgebonden melkveehouders als Gommer zien de in hun ogen fraudegevoelige Kringloopwijzer als een kostenpost zonder meerwaarde. Op straffe van melkweigering vulden alle 15.500 leden van FrieslandCampina de Kringloopwijzer in. Gommer bezweek niet onder de druk en kreeg steun van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en het Netwerk Grondig, dat 561 protesthandtekeningen verzamelde.
Opgelucht
Henk Gommer reageert opgelucht. „Zonder de steun van Veenstra, die heeft aangedrongen op de ledenbijeenkomst, had ik nu waarschijnlijk nog geen geld.” Op de besloten site voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina staat dat de coöperatie tot uitbetaling van Gommer heeft besloten vanwege alle kritiek onder de leden en de constante media-aandacht. Gisteren bracht Gommer een bezoek aan Jan en Marja Veenstra, waarbij hij hen een attentie overhandigde.
„Ik beur nu net zo veel geld voor mijn melk als vorig jaar rond deze tijd. Zo zing ik het jaar wel uit”, aldus Gommer, die telefonisch contact had met bestuursvoorzitter Frans Keurentjes. „Hij heeft me gezegd dat we in het nieuwe jaar met een schone lei verder gaan. Nu hoop ik van harte dat FrieslandCampina besluit de Kringloopwijzer volgend jaar op vrijwillige basis voort te zetten.” In het telefoongesprek met Gommer noemde Keurentjes dat hem is gebleken, dat er in Noord-Nederland aanzienlijk minder steun is voor de Kringloopwijzer dan elders in het land.
Hoorzitting
Begin september verschijnt Gommer op een hoorzitting bij het bestuur van FrieslandCampina. Hij is dan in het gezelschap van voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die bij FrieslandCampina een ledenvoorstel indiende tegen de verplichte Kringloopwijzer. Andere coöperaties volgen de ontwikkelingen bij FrieslandCampina rondom de Kringloopwijzerweigeraar met belangstelling. Landelijk zou een zestigtal melkveehouders nog niet aan de verplichting hebben voldaan. Zij hebben tot dusver (voor zover bekend) nog niet met sanctiemaatregelen te maken gehad. Dit zou, volgens eerdere berichten, vanaf 1 september wel gaan gebeuren. Nu de verplichte Kringloopwijzer nog geen gelopen race lijkt en FrieslandCampina in het geval van Henk Gommer steeds minder strenge sancties oplegt, is het de vraag wat andere coöperaties zullen ondernemen tegen weigeraars.
Alsnog goed doel
Overigens schenkt Henk Gommer zijn melkgeld van juli (twintig dagen geleverde melk) alsnog aan een goed doel. Gommer had twee weken geleden al contact opgenomen met Faunavisie Wildcare in Westernieland (GR), een dierenopvang die wordt gerund door het echtpaar Pim en Mieke Lollinga. Zij verkeren in financiële nood omdat de Dierenbescherming, die van de gemeente Groningen geld ontvangt om dierenopvanglocaties te bekostigen, hen niet uitbetaalt.
Van de 3.000 dieren die het echtpaar jaarlijks opvangt, komen 2.300 uit de gemeente Groningen. Het echtpaar wil dit niet langer voor eigen kosten doen, waardoor sluiting dreigt.
„Met Faunavisie Wildcare had ik al contact gezocht. Ik krijg ruzie met mezelf als ik het melkgeld van juli niet aan hen laat toekomen. Zij krijgen het volledige bedrag, zonder inhouding van 25 procent”, zegt Gommer. Op zijn melkafrekening over juli staat dan ook achter het tegoed vermeld ‘voor het goede doel’. De daaropvolgende uitbetalingen zullen wel weer worden bijgeschreven op zijn rekening-courant.
Levensreddend
„Ik ben ontzettend blij met het levensreddende gebaar van Henk Gommer”, zegt Pim Lollinga van Faunavisie. „Ik vind het stoer wat hij doet en het is heel knap dat hij er met FrieslandCampina zo uit gekomen is. Henk is een klein muisje, dat brult naar een grote leeuw. Eigenlijk net zo als wij tegen de Dierenbescherming strijden.”
Na zijn telefoongesprek met Gommer heeft bestuursvoorzitter Keurentjes van FrieslandCampina bij Lollinga het bankrekeningnummer van Faunavisie Wildcare opgevraagd.
Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Ina Kooistra-Vogel