Grasgroei neemt af, voederwaarde stijgt
Dat meldt Agrifirm op basis van de informatie van het netwerk van melkveebedrijven in haar Grasmonitor.
Voor het eerst sinds eind juni komt de gemiddelde voederwaarde van het gras weer boven de 950 VEM uit. Momenteel wordt er duidelijk in korter gras geweid, want de verteerbaarheid van de organische stof is weer aan het stijgen.
Ruw eiwit blijft achter
Dat er in jonger gras wordt geweid komt volgens Agrifirm niet tot uiting in het ruw eiwitgehalte in het gras: dat ligt gemiddeld op ongeveer 230 gram ruw eiwit per kilo drogestof. De mogelijke verklaring voor het in verhouding lage ruw eiwit in het gewas is een wat lagere stikstikstofgift.
Suikergehalte stijgt
De bodemtemperatuur is voor het eerst sinds lange tijd weer aan het dalen. 'Of dit mede de oorzaak is voor het stijgen van het suikergehalte in het gras is niet duidelijk', volgens de voercoöperatie. Het suikergehalte is afgelopen week wel toegenomen naar circa 100 gram suikers per kilo drogestof. 'Dit komt de smakelijkheid van het gras zeker ten goede.'
De dalende grasgroei betekent dat de koeien over een groter oppervlakte geweid moeten worden om voldoende gras in de koe te krijgen, of dat er op stal meer bijgevoerd moet worden. Naast eiwitrijk weidegras is het bijvoeren van snijmaïs gunstig voor de energievoorziening en eiwitbenutting. Zorg er wel voor dat het nachtrantsoen (inclusief brok) minimaal ongeveer 130 gram ruw eiwit bevat, tipt de voercoöperatie. Dit om te voorkomen dat aan het einde van de nachtperiode op pensniveau onvoldoende eiwit beschikbaar is.