Denk na over haksellengte maïs bij oogst
Volgens de Groeikracht specialisten, die loonbedrijven in Zuid-en Oost Nederland adviseren, lijdt het geen twijfel dat de structuur van de mais invloed heeft op het functioneren van de melkkoeien. De hakseltechniek van maïs staat volop in de belangstelling. Het gaat niet alleen over de haksellengte maar ook over het kneuzen van de korrel.
Langer hakselen, beter kneuzen of allebei?
Voor het kneuzen van de korrel geldt maar één advies: hoe fijner, hoe beter. Het zetmeel komt goed tot zijn recht en kan beter benut worden. Groeikracht leidt af uit praktijkervaringen dat het versmeren van zetmeel over blad en stengel gunstig is voor de smakelijkheid en opname van de mais. Hoe grof snijmas gehakseld moet worden is afhankelijk van de gras/maïs verhouding in het rantsoen.
Niet te droog
Daarbij is het drogestofgehalte van de maïs van cruciaal belang: kuil grof gehakselde maïs niet te droog in. Dat is vorig jaar, mede door het extreem warme weer in september, op grote schaal wel gebeurd.