Uitslag stelling:
Bufferstroken helpen weidevogels niet om succesvol te broeden
Op de stelling ‘Bufferstroken helpen weidevogels om succesvol te broeden werden 1.133 stemmen uitgebracht. Ongeveer een op de zes boeren (16 procent) twijfelt of een bufferstrook bijdraagt aan het verbeteren van een broed resultaat. ‘Bij ons zitten weidevogels nooit op 1 tot 3 meter van de sloot, zeker niet als er riet staat’, laat een ander in een reactie weten.
Net iets meer dan een op de tien stemmers (12 procent) verwacht juist wel dat dat broedsels van weidevogels gebaat zijn met bufferstroken. ‘Ik denk dat alle beetjes helpen. Dus ik zeg ja’, reageert iemand.
Bouwland
‘Of broedsel succesvol is ligt mede aan het aangrenzende land. Nat hooiland is niet geschikt voor de kievit maar wel voor de grutto en de watersnip. De kievit maakt zijn nest bij voorkeur op bouwland, zand, klei of kort gras’, meldt een andere deelnemer aan de stelling.
Een ander lezer van Melkvee.nl stelt: ‘Voor kieviet, grutto en andere weidevogels heeft een bufferstrook weinig zin. Die maken hun nesten liefst op het bouwland en niet al te natte weilanden. Hier en daar broeden in de Betuwe nog wat kievieten, grutto’s en een enkele wulp. Halverwege de jaren zestig kwam je ze nog heel veel tegen. Er is veel veranderd en de tijd van overvloed komt helaas niet meer terug. Ben veel in donker op pad met mijn warmtebeeldcamera. Daarmee heb ik vossen zien jagen op jonge kievieten en hazen. Vossen geschoten met vijf kuikens en een andere vos met vier jonge hazen in zijn bek. Alles wat zich schuilhoudt in die stroken is een makkelijke prooi voor de vos. Wat zou helpen is het bouwland en het weiland op een later tijdstip te bewerken, maar dat kan en gaat niet. De boer moet nu eenmaal op tijd gaan zaaien en daarna oogsten.’