Indexdraai zwartbont: Semex-stieren naar de top
De opvallendste stijgers in de top van het indexklassement zijn Doorman (Bookem x Shottle) en Swissbec Brekem RF (Bookem x Man-O-Man), allebei van Semex. Doorman steeg bij de aprildraai al 74 punten en wist er nu nog eens 59 aan toe te voegen. Zijn dochters verbeteren zich duidelijk van de eerste naar de twee lactatie en de stier komt daarmee op de derde plaats (335) achter Danno (393) en Bookem (351). Brekem voegde maar liefst 98 punten toe aan zijn totaal en komt daarmee op 309 NVI-punten. De stier steeg eigenlijk op alle onderdelen.
Melksnelheid
Een stier die eveneens bij de sterke stijgers hoort, is Kns Boss (Bookem x Man-O-Man) van AI Total. Ook Boss was in april al 40 punten gestegen en voegde daar nu nog eens 57 aan toe en komt op een totaal van 296 punten. Ook de Boss-dochters stegen op bijna alle onderdelen, al leverden hij vier punten in voor melksnelheid, waarmee hij nu op 90 komt. Ook de Doormans zijn met een fokwaarde van 91 overigens taaimelks. En het moet gezegd, ook Danno leverde 2 punten melksnelheid in, waarmee de stier nu op een schamele 87 punten komt. Een duidelijk aandachtspunt bij een verder uitstekende vererving.
Bookem-vrij
In de top 10 verder nog Molenkamp Bolt RF (Bookem x Spencer) van GGI, die nu voor het eerst een index op basis van Nederlandse dochters heeft. Hij komt met 310 punten op de vijfde plaats. Zijn volle broer Molenkamp Pepe die door CRV is getest, staat eveneens in de top 10. De enige Bookem-vrije stier in de top 7 is de stabiele CRV-stier Browning (Snowman x Ramos) op plaats 4 met 312 punten. Wel heeft hij met Ramos dezelfde moedersvader als WWS-stier Bookem (Planet x Ramos x Hershel x Decision x Lord Lily x Jabot x Mascot). Op de achtste plaats vinden we overigens ook een 'Bookem-vrije' stier, Weelder Special Force (G-Force x Planet), al heeft hij Bookems vader Planet als grootvader. De stier van Masterrind heeft voor het eerst een index op basis van Nederlandse dochters en onderscheidt zich met een ruime melkplas en heeft de uiers als sterkste exterieuronderdeel.
Een stier die met 283 NVI-punten net buiten de top 10 valt, is Apina Malcolm RF (Stellando x Ramos). Hij vererft een ruime productie en goed beenwerk en heeft de aAa-code 456 aangemeten gekregen, zo meldt CRV in haar persbericht. De organisatie wijst ook op Bouw Rocky (Shamrock x Goli), die 57 punten aan zijn totaal wist toe te voegen en nu op 278 NVI-punten uitkomt. De stier leverde melk in, maar steeg in de gehalten en zag zijn fokwaarde vruchtbaarheid van 105 naar 109 stijgen.
Klauwgezondheid
Een stier die op de NRM een uitstekende indruk achterliet en met Maik x Jorryn een wat andere bloedvoering heeft, is Big Malki van KI Samen. De stier moest weliswaar 10 punten prijsgeven, maar zag zijn dochters toch een duidelijke sprong maken van de eerste naar de tweede lactatie, welke inmiddels 30 dochters telt. De Inet stijgt daarbij van 23 naar 201. Dat er kennelijk een nog grotere sprong werd verwacht, verklaart wellicht de lichte daling van zijn productie-index. Ook verloor hij 217 levensduurdagen, waarmee hij nu op 574 dagen uitkomt. Eigenlijk zegt dat bij stieren met dergelijke nog jonge dochters nauwelijks iets, hetgeen overigens niet geldt voor de daling van zijn fokwaarde melksnelheid van 94 naar 90. Malki steeg zowel voor beenwerk als klauwgezondheid 2 punten en komt daarmee nu op respectievelijk 110 en 113. Daarmee scoort hij de beste klauwgezondheid van alle stieren.
KI Samen zag ook Malki's halfbroer Weggelhorster Ashburton (Maik x Garrison) flink winst pakken. De kleinzoon van voormalig Beste Boerenkoe-winnares Dirndel 24 (v. Advance) steeg 68 punten en komt nu op een NVI van 225. De stier pakte met 4 punten voor uiers en 5 voor benen vooral winst op het gebied van exterieur. Tevens won hij 2 punten klauwgezondheid.
Waarde levensduur
Over klauwgezondheid gesproken. Delta Solero moest een puntje prijsgeven (nu 111), maar stijgt juist 237 dagen levensduur. Ook hij heeft nog ‘slechts’ derde lactatiedochters. Levensduur krijgt pas waarde als de dochters ouder worden, in de eerste lactaties zijn er nog nauwelijks verschillen tussen stieren. De waarde van de stijging naar 915 dagen van Seagull-Bay Supersire die net zijn eerste tweedekalfs dochters in Nederland heeft, lijkt dan ook gering. Voor de nummer 2 van de levensduurlijst geldt dat overigens niet. New Farm Britt Prince heeft inmiddels 150 dochters in de vijfde lactatie (en noteert daar een Inet van 210 euro).
Farmers Wish
De indexdraai heeft onder invloed van genomics steeds minder echte nieuwkomers, oftewel stieren die voor het eerst een fokwaarde hebben, maar een interessante is wellicht Farmers Wish J.H. Mr. White (Maik x Bookie). De Bookie-dochter is de halfzus van voormalig NRM-kampioene Hellen 589 (v. Shottle) van John de Vries uit Boijl. De stier scoort met 157 NVI-punten verdienstelijk, al zal zijn eiwitvererving van -0,20 procent een breed gebruik vermoedelijk in de weg staan. Mr. White is de derde stier uit het Farmers Wish-project van Veecom en KI Samen. De eerste twee, Pirlo en Larando, hebben nu allebei 51 NVI-punten, waarbij Larando is gestegen en Pirlo is gezakt. Een andere Veecom-stier overigens, Weggelhorster Disclosure (Maik x Ramos), zag zijn Inet met 81 punten stijgen en komt nu op een NVI van 208.
Stijgers
Een stier waar KI Kampen aandacht voor vraagt is Danshot (Danillo x Shottle). Hij stijgt 88 punten ten opzichte van zijn eerdere genomic fokwaarde en komt nu op een NVI van 200 punten. Hij combineert een mooie productievererving met fraaie uiers. KI Kampen mag sowieso tevreden zijn, want de organisatie zag ook de Heuvel-stieren Sana (Maik x Cello) en Bulykin (Lonar x Paramount) stijgen, evenals Big Winnetoe (Windbrook x Jorryn) en de homozygoot hoornloze Caudumer Europol PP (Mitey P x Lawn Boy P). De roodfactorstier noteert een NVI van 157 punten.
Wie ook een goede beurt maakt bij de augustusdraai is Mogul (Dorcy x Marsh). De wijdvermaarde stier voegde 52 punten aan zijn totaal toe en komt nu op 203 NVI-punten. De stier zag vooral zijn gehaltenvererving stijgen. Het vet steeg van +0,04 naar +0,18 en het eiwit van -0,27 naar -0,13. Ook steeg zijn fokwaarde vruchtbaarheid van 89 naar 92. Een andere wijdvermaarde stier, Balisto (Bookem x Watson), wist ook zijn index te verbeteren, vooral door een stijging van het eiwit van +0,23 naar +0,30. Een stier die Balisto nog weet te overtreffen is Buisweerd Mobile (G-Force x Bertil) met +0,40 procent eiwit, al is zijn melkvererving fors lager. Mobile verbeterde zijn index met 28 punten tot een totaal van 235. CRV biedt de stier voor 5 euro aan.
Dalers
Bij elke draai zijn ook er verliezers te betreuren. Een stier die in april nog op de derde plaats stond, maar nu 42 NVI-punten moest prijsgeven, is McCutchen (Bookem x Shottle). Hij steeg weliswaar voor productie, ook van de eerste naar de tweede lactatie, maar gaf 137 levensduurdagen prijs (nu 477), evenals 4 punten vruchtbaarheid (nu 100) en 3 punten beenwerk (nu 101). Een andere daler is Poppe Snow (Snowman x Spencer). Hij gaf in april al 29 punten prijs en verliest er nu nog eens 28. De belangrijkste reden is de daling van bijna 400 kilo melk. Hij steeg 2 punten vruchtbaarheid (nu 90) en tevens 2 punten voor uiers (nu 113). Andere verliezers zijn Fraiko (-51), Big Sentaro (-43), Aluminium (-33), Vh Strong (-32), Rozello (-31), Perfect Aiko (-30), Atwood (-24), Aurora Jeroen (-21) en Bradnick (-20).
Tekst: Anne Hiemstra