Zonuren nodig voor afrijping topmaïs
Het is nog veel te vroeg om er zeker van te zijn dat de maïs dit jaar recordopbrengsten van meer dan 50 ton per hectare gaat opleveren. ‘Maar tot dusver ziet het er veelbelovend uit’, zegt Eelderink.
Meerdere kolven
Veevoercoöperatie Agrifirm houdt er rekening mee dat de voederwaarde uiteindelijk kan tegen vallen vanwege meerdere kolven aan een plant. Veelal levert een tweede kolf geen extra voederwaarde op omdat het vormen van een tweede kolf de plant ook extra energie kost. Wanneer er meer dan twee kolven aan de plant komt gaat dit over het algemeen wel ten koste van de kwaliteit van de snijmaïs, voorspelt Agrifirm.
Vroeg oogst verwacht
Het is nog te vroeg om de oogsttijd te plannen, maar Jan Bakker Fourages gaat uit van een vroege oogst, medio september. Over het prijsniveau is nog weinig te zeggen, aangezien de voortdurend stijgende melkprijs enerzijds de vraag stuwt en het areaal snijmaïs is gedaald maar anderzijds is de Nederlandse melk-en jongveestapel verkleind. De record opbrengst die wordt verwacht drukt de prijs natuurlijk ook.
Aanhoudend wisselvallig
Voorlopig is de kans niet groot dat het hoogzomerse weer van de recordwarme maand juni gaat terugkeren. De hondsdagen zijn dit jaar hardnekkig. Het KNMI spreekt in haar lange termijn verwachting tot over 15 dagen van aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen onder het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.