Veehouders kritischer over voeradvies en samenstelling krachtvoer

Elke voerleverancier is verplicht om op de afleverbon (klik hier voor een voorbeeld) te zetten welke grondstoffen er in de brok zitten, samen met een aantal nutritionele kengetallen. Daarop kan de veehouder aflezen welk grondstof het meest en welke het minst voorkomt in de brok. De meest voorkomende staat vooraan, de grondstof met de kleinste hoeveelheid achteraan. Exacte hoeveelheden of percentages staan er echter niet op.
Doordat elke voerleverancier zijn eigen broksamenstellingen heeft, is vergelijken lastig. Al zou in theorie de volgorde van grondstofsamenstelling gelijk zijn, dan nog betekent het niet dat de brokken exact hetzelfde zijn. Wanneer bijvoorbeeld maïsmeel vooraan staat, dan kan deze brok 25 procent maar ook 50 procent maïsmeel bevatten. Dat maakt een heel verschil in de samenstelling van de brok.
Verdienmodel
Kunnen veehouders eenvoudig beschikken over de volledige samenstelling (klik hier voor een voorbeeld) van het voer? Daarover verschillen de meningen. Voerleveranciers geven aan dat zij richting hun eigen klanten altijd openheid van samenstelling geven als deze er om vragen.
Zelfstandig (voer)adviseurs, waaronder Henri van Ittersum van Euro Koe Idee en Teun Sleurink van DairyTuner, schetsen toch een ander beeld. Hoewel zij verschil ervaren tussen voerleveranciers, merken zij dat bij een aantal, met name grote fabrikanten, hun klanten moeite moeten doen om de samenstelling van het voer te krijgen. „Als je openheid van samenstelling geeft, kan een klant zo (laten) berekenen wat een brok mag kosten. Voerleveranciers hebben dit liever niet. Het is toch hun verdienmodel”, stelt Sleurink.
‘Prijs vergelijken loont’
Voor de zelfstandig voeradviseurs zelf is het ontcijferen van de afleverbon geen probleem. Van Ittersum: „Wij kunnen aan de hand van de volgorde van grondstoffen en enkele nutritionele kengetallen die op de leverbon staan voor 98 tot 99 procent inschatten hoe de brok is samengesteld. Zet je daar de prijzen van grondstoffen tegenover dan heb je een aardig beeld van wat de kostprijs van de brok is. En daar is zeker nog wat te halen tussen de verschillende voerleveranciers.”
Voerfabrikanten vinden een vergelijking op prijs te kort door de bocht en zijn van mening dat het optimaliseren op resultaat veel belangrijker is.
Een uitgebreid artikel over broksamenstellingen en de rol Voederwaarde.nl, is te lezen in de komende editie van vakblad Melkvee, dat op zaterdag 29 juli verschijnt.