VLB: melkproductie per koe gestegen
Dat blijkt uit cijfers van vijf accountantskantoren die zijn verenigd in de Vereniging van accountants- en belastingsadviesbureaus VLB. Hierbij zijn Accon avm, Countus, Flynth, Alfa en Abab aangesloten. De gebruikte dataset met 'duurzaamheidskengetallen' is afkomstig van 550 bedrijven, aldus de VLB.
Jongveebezetting daalt
Blijkens die cijfers is veedichtheid weer iets afgenomen, en wel van 2,9 naar 2,8 GVE per hectare. Dat is volgens de VLB het gevolg van de dalende jongveebezetting. Die ging van 7,5 stuks jongvee per 10 koeien in 2014 naar 7,2 in 2015 en daalde in 2016 verder naar 6,5 stuks jongvee op 10 koeien. Jongvee maakt plaats voor melkkoeien om te kunnen blijven voldoen aan de grondgebondenheidseisen, verklaart de VLB.
De intensiteit per hectare nam ook in 2016 weer toe. Werd er in 2015 nog 18.116 kilo melk per hectare geproduceerd; vorig jaar was dat opgelopen naar 18.465 kilo. Dat is bijna 700 kilo meer dan in 2014.
Weidegang gelijk
De VLB noemt het verder opvallend dat het percentage bedrijven met een vorm van weidegang gelijk is gebleven (72 procent), ondanks de groei van het aantal bedrijven met een melkrobot van 24 naar 27 procent. Het aantal uren weidegang nam zelfs toe, van 6,8 naar 7,3 uur per dag.
Fosfaat
De focus van de sector op het verlagen van de fosfaatproductie is duidelijk waarneembaar in een hogere fosfaatefficiëntie van de veestapel (33,6 procent in 2016, tegenover 32,8 procent in 2015.) Hierdoor is de melkproductie per kilo fosfaat toegenomen. Al is de melkproductie op bedrijfsniveau toegenomen, de totale fosfaatproductie daalt. Dit is een positieve ontwikkeling, stelt de VLB.
De keerzijde hiervan is echter dat het fosfaattekort (negatief fosfaatoverschot) in de bodem is opgelopen van - 8,2 naar – 11,6 kilo per hectare. Door de toenemende fosfaatefficiëntie en de iets afnemende stikstofefficiëntie van de veestapel (van 25,5 naar 25,3 procent) neemt de stikstof-fosfaat-verhouding in de mest toe. Hierdoor is binnen de derogatie de jaarlijkse fosfaatonttrekking door de teelt van voedergewassen niet meer te compenseren met rundveemest. Door kunstmest te verruilen voor rundveemest kan deze ontwikkeling worden gekeerd, maar dit is binnen de huidige wetgeving (nog) niet toegestaan.
Stikstof
Door de licht afnemende stikstofefficiëntie en de groei in de melkproductie is de totale stikstofproductie toegenomen, waardoor de ammoniakemissie per ton melk met 200 gram steeg naar 3,8 kilo. Gemiddeld was 2016 een goed groeizaam jaar, afgemeten aan de drogestofopbrengsten en de daling van het stikstofbodemoverschot per hectare van 153,8 naar 140,5 kilo. Dit is gunstig, volgens de VLB.
Reserveringscapaciteit
In 2016 was het slecht gesteld met de reserveringscapaciteit. Dankzij de melkprijsstijging in het laatste kwartaal is de reserveringscapaciteit uiteindelijk nog uitgekomen op € 4,41 per 100 kg melk. Maar voor een financieel gezonde bedrijfsvoering met ruimte voor investeringen is op z'n minst het dubbele bedrag nodig, aldus de VLB.
Klik op onderstaande link om alle kengetallen te bekijken.