Boeren maken pas op de plaats met melkstallen
De KOM (Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) bracht vorige week naar buiten dat er in de eerste zes maanden van dit jaar 272 nieuwe melksystemen werden opgeleverd. Over heel 2016 lag het aantal nieuwe melkstallen en melkrobots op 806 stuks.
Van Dijk van melkmachinefabrikant DeLaval licht toe dat veehouders in de periode rond het wegvallen van de melkquotering al heel veel hebben geïnvesteerd in nieuwe (melk)stallen. "2014 en 2015 waren topjaren, voor alle fabrikanten", geeft hij aan. "Na de aankondiging van het stelsel van fosfaatrechten, in juli 2015, is er een kentering in gekomen."
Onzekerheid
Melkveehouders verkeerden lang in onzekerheid over het aantal koeien dat ze in de toekomst mochten houden, zegt hij. Dat beaamt ook directeur Van der Ploeg van branchegenoot Fullwood. "We hebben in 2014 en 2015 een hausse gehad, ook omdat veel stallen uit de jaren 70 vervangen moesten worden. Vervolgens zakt de melkprijs heel snel, vanwege de grotere melkstroom en de Ruslandcrisis. 2016 was zo ongeveer het slechtste melkprijsjaar uit de geschiedenis. Daarnaast werd de fosfaatregelgeving een probleem. Dat zie je terug in de cijfers. Boeren maken een pas op de plaats."
Sentiment
Overigens gold 2016 voor de branche ook nog als een goed jaar, stelt Van Dijk. "Het is niet zo dat het nu slecht gaat. We merken nu dat het aantal aanvragen al weer toeneemt, nu de melkprijs weer aantrekt en er eindelijk meer duidelijkheid is gekomen over de fosfaatregelgeving." Dat merken ze bij Fullwood ook, zegt Van der Ploeg. "De mist is opgetrokken. Het sentiment gaat de goede kant weer op."