Melkeiwit en melkvet voor gezond lichaam
Dat schrijft Dr. Ir. Carla Peeters in een gastopinie in het Brabants Dagblad. Sarcopenie – dat gekenmerkt wordt door een afname van spierkracht en spiermassa – kost in Amerika naar schatting jaarlijks zo’n 132 miljoen euro aan zorgkosten. De aminozuren Arginine en Leucine – die van nature veel voorkomen in melkeiwitproducten – helpen de afname van de spiermassa te vertragen en de kans op sarcopenie te verminderen.
Gezonde vetten
Ook melkvetten blijken gezondheid bevorderende effecten te hebben. In een recent verschenen artikel in het gerenommeerde ‘Journal of Dairy Science’ wordt beschreven dat bepaalde melkvetten in melk, kaas en yoghurt ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Sinds de jaren ’70 daalde de consumptie van vetrijke melkproducten enorm. Peeters juicht de toename van het aantal magere melkproducten niet toe. „Vetten in melk en in uit melk verkregen producten kunnen de gezondheid van de mens juist ondersteunen. Voor de voedselindustrie is de ontwikkeling van magerdere melkproducten wel te verklaren. Van die producten wordt meer gegeten, omdat ze minder verzadigend zijn.”