FC haalt melk weigeraar op en doneert melkgeld aan goed doel
Gommer heeft sinds 22 juni de melk in de mestput laten lopen. “Het niet ophalen van melk is een vreselijke sanctie want zo belandt voedsel in de mestkelder. Die 7000 euro die is zo weggegooid, is voor mij een ingecalculeerde schadepost. Maar dat bedrag had dus ook naar een goed doel gekund”, zegt Gommer.
Kringloopwijzer mogelijk weer ter discussie
Jeroen Elfers, directeur coöperatieve zaken van FC, is maandagochtend bij Gommer thuis geweest voor overleg. Toen is ook gezegd dat als vijftig leden van FC willen dat de verplichte Kringloopwijzer voor grondgebonden melkveehouders opnieuw ter discussie wordt gesteld, dit door FC opnieuw op de agenda wordt gezet. Inmiddels is het Netwerk Grondig, de belangenorganisatie van en voor grondgebonden melkveehouderij, bezig met het vergaren van het benodigde aantal handtekeningen.
Wat dit betekent voor de juridische houdbaarheid van de ook voor de grondgebonden melkveehouderij verplicht gestelde Kringloopwijzer, is nog ongewis. De verplichting is opgelegd door de Nederlandse Zuivel Organisatie, die wordt voorgezeten door algemeen directeur Roelof Joosten van FC. Het NZO-bestuur bestaat voor de helft uit directieleden van FC. Andere coöperaties zoals DOC in Hoogeveen hebben ook te maken met melkveehouders die de Kringloopwijzer nog niet hebben ingevuld, maar leggen vooralsnog geen sancties op. Dit zou pas vanaf 1 september gaan spelen.
Niet één lijn
Al met al geeft de houding van het NZO ten aanzien van de verplichte Kringloopwijzer er geen blijk van dat er één lijn wordt gevoerd. De afzonderlijke leden van de NZO zijn niet consequent in het opleggen van santies. Ook binnen FC wordt ten aanzien van de leden met verschillende maten gemeten, naar het schijnt.
Zo heeft directeur Elfers tevens aan Gommer kenbaar gemaakt dat het lidmaatschap van FC hem per onmiddellijke ingang opgezegd kan worden en dat hijzelf ook per direct mag opstappen, als hij dit wil. Dit verbaast Gommer: “Mijn achterbuurman wil weg bij FC, maar kan pas eind augustus doorgeven dat hij per 1 maart overstapt”.
Andere leden wel overstag
Twee andere leden van FC die net als Gommer de Kringloopwijzer nog niet hadden ingevuld, zouden inmiddels wel aan hun verplichting hebben voldaan. In een eerder overleg, dat FC met Gommer had, is hem gezegd dat de coöperatie de weigeraar zou helpen met het invullen van de Kringloopwijzer. “Dit is niet eerlijk ten aanzien van alle andere leden. Die hebben kosten gemaakt. FC zou hen dit voorstel voor het komend jaar, als de verplichting dan nog geldt, ook moeten doen”, aldus de melkveehouder.
Volgens cijfers van vorige week hebben landelijk ongeveer zestig melkveehouders de Kringloopwijzer nog niet ingevuld. In de Veldpost van zaterdag 23 juli meer nieuws en reacties van onder meer FrieslandCampina over de verplichte Kringloopwijzer en de protesten hiertegen.
Tekst: Ina Kooistra-Vogel