Geïntegreerde aanpak engerlingen in de maak
Chemische bestrijding van engerlingen is al jaren niet meer toegestaan. Daarom wordt nu gezocht naar een geïntegreerde aanpak. Naast Wageningen UR participeert bijvoorbeeld Barenbrug, dat grasrassen gaat veredelen die beter bestand zijn tegen vraat door engerlingen. Te denken valt aan dieper wortelende rassen of rassen met een hele sterke uitstoeling.
Bayer CropScience zet de schimmel Metarhizium anisopliae in als biologisch wapen tegen de plaaginsecten. Ook ForFarmers doet mee als ervaringsdeskundige met de advisering van veehouders over de effectiviteit van maatregelen in de praktijk.
Bedrijvennetwerk
ZLTO doet parallel hieraan ook mee, middels een bedrijvennetwerk waarin enthousiaste veehouders reeds zijn gestart met enkele maatregelen, waaronder het monitoren en testen van vangsystemen voor de kevers. Vanuit zuidwesten van Noord-Brabant kwamen vooral in 2015 veel schademeldingen, vertelt WUR-onderzoeker Klaas van Rozen.
Weerbaar graslandsysteem
Doel van het project is om de komende vier jaar een weerbaar graslandsysteem ontwikkelen, waarbinnen melkveehouders voor diverse strategieën kunnen kiezen. Afzonderlijke maatregelen bieden immers geen garantie om het engerlingenprobleem voldoende te beheersen. Door die te bundelen binnen een geïntegreerde aanpak (met onder andere stimulering van natuurlijke vijanden en rotaties met andere gewassen) moet dat wél lukken.
Tevens worden aan de hand van weersverwachtingen, soortmonitoring en schadebeelden diverse maatregelen getoetst om het probleem te verhelpen.