Topmaïs over de twee meter
De maïs op de kleigrond bij Bart de Kruijf in Werkhoven (UT) meet 2,10 tot 2,20 centimeter. De melkveehouder schat dat er zeker 20 millimeter water is gevallen sinds de vorige meting. „Dit is niet het meeste maar wel ‘hele zachte’ regen waardoor het goed werd benut”, vertelt hij.
Pluim komt
Ook Lambert Philipsen ziet zijn maïs over de twee meter gaan. Hoewel het zuiden over het algemeen niet veel neerslag heeft gehad, heeft Philipsen het met 32 millimeter goed getroffen. Hij verwacht dat deze week de pluim er in komt.
Op dit moment voert hij een onderbladbespuiting uit tegen haagwinde. Daarvoor gebruikt hij het middel Primus. „Rond deze tijd is er veel blad beschikbaar om het onkruid goed te raken. Ik heb er goede ervaring mee”, legt hij zijn keuze uit.
Ongelijke maïs
Vergeleken met De Kruijf en Philipsen loopt de maïs bij Hemstede iets achter in groei, al is hij zeker niet ontevreden. De maïs meet gemiddeld 1,80 meter. „Wij hebben 50 millimeter water gehad, dus de droogte is wel even voorbij.”
De veehouder ziet echter ook delen van het perceel boven de twee meter uitkomen. „Die verschillen zie ik elk jaar weer terug. Alle omstandigheden zijn gelijk, dus het moet aan de bodem liggen”, concludeert hij. De uitslagen van Verisscan laten echter geen afwijkende organische stof gehalten of pH zien. Een mooie cases voor een bodemspecialist. Wordt vervolgd.