Alleen kunstmest op weidepercelen?
De melkveehouder zit dicht tegen een Natura-2000 gebied en mag daarom dit jaar geen derogatie meer aanvragen. Dit als gevolg van de nieuwe derogatiebeschikking. Voor dit bedrijf betekent het dat de dierlijke mestruimte naar 170 kilo stikstof gaat en nog maar beperkt wordt tot nog geen 30 kuub per hectare op jaarbasis. De totale drijfmestruimte is iets meer dan 40 kuub per hectare maar omdat de veehouder volop weidegang toepast is de werkelijke hoeveelheid beschikbare drijfmest om uit te rijden veel lager. Het betreft veengrond met hoog stikstofleverend vermogen, waarbij de stikstof uit de bodem vooral later in het seizoen beschikbaar komt.
De veehouder wil de volledige drijfmestruimte over de eerste en tweede snede verdelen. Maar de hoeveelheden die hij dan kan bemesten zijn zo beperkt, ongeveer 15 kuub drijfmest voor de eerste snede, dat hij overweegt om de percelen die eerst worden beweid alleen te bemesten met kunstmest en na twee ronden weidegang deze weidepercelen pas te bemesten met drijfmest en samen met de tweede snede in te kuilen.
De veehouder is benieuwd of het verstandig is om de weidepercelen voor de eerste snede alleen te bemesten met kunstmest en waar hij eventueel rekening mee moet houden omdat drijfmest meer bevat dan alleen stikstof.
Reageer
Zijn er veehouders die ervaring hebben om de weidepercelen de eerste snede alleen te bemesten met kunstmest? Dan worden ze uitgenodigd om te reageren onder dit Praktijk-artikel. Uiteraard mogen ook andere veehouders en deskundigen hun mening delen.