Zetmeelgehalte snijmaïskuilen daalt nu hard
In de kuilen van oogst 2016 die Eurofins Agro dit jaar is blijven volgen, daalde het zetmeelgehalte tot juni met gemiddeld 15 gram, met uitschieters tot 60 gram. In ongeveer een kwart van de maïskuilen daalt het zetmeelgehalte sterk.
In deze periode - waarin koeien veel last hebben van hittestress en de vers gras kwaliteit terugloopt - ligt een negatieve energiebalans op de loer, waarschuwt het lab. Een tegenvallende kwaliteit snijmais kan de melkkoeien dan net over de grens duwen.
Fermentatieproces
Zowel het zetmeelgehalte als de bestendigheid van de kuil dalen in de loop van de tijd. Dit wordt veroorzaakt doordat bacteriën tijdens het fermentatieproces de beschermlaag (proline) rondom de maïskorrels afbreken. Dit proces start direct na inkuilen: bacteriën beginnen met het omzetten van koolhydraten in zuren, de kuil verzuurt en stabiliseert.
Penskarakter Snijmais
Eurofins Agro heeft vorig jaar 'Penskarakter Snijmais' geïntroduceerd om de prestaties van snijmaïskuil in het rantsoen en de stabiliteit van de kuil in de tijd te voorspellen. "We gingen er in het verleden altijd vanuit dat snijmaiskuilen na drie tot vier weken volledig stabiel waren, maar dat blijkt niet zo te zijn. Signalen uit de praktijk wezen hier al op", vertelt Robin Wolf, productmanager bij Eurofins Agro.
In het afgelopen seizoen heeft het lab een reeks snijmaïskuilen gevolgd met Penskarakter Snijmaïs. Gebleken is dat er in de kuilen grote energieverliezen kunnen optreden. "We zien dat sommige kuilen doorgaan met het verliezen van energie, maar niet alle kuilen verliezen evenveel energie."