Kringloopwijzer niet ingevuld: melk de put in
Gommer (54) verzet zich fel tegen de verplichting die wordt opgelegd door de zuivelcoöperatie. "Als ze dat opleggen, moeten ze ook iets met die gegevens doen. Ik heb het tijdens de voorjaarsvergadering nog nagevraagd: inhoudelijk wordt er niks met de informatie uit de Kringloopwijzer gedaan. Het gaat FrieslandCampina er alleen om dat ze tegen Unilever kunnen zeggen dat alle leveranciers de Kringloopwijzer invullen."
Voor zijn bedrijf heeft de Kringloopwijzer absoluut geen toegevoegde waarde, meent de veehouder. Hij melkt 40 koeien in zijn grupstal en beschikt over 28 hectare land. Gommer is volledig grondgebonden en kan de mest prima kwijt op zijn eigen land. Hij vindt het daarom van de zotte dat hij de Kringloopwijzer moet invullen.
Onevenredig zwaar
De Groninger veehouder is bovendien van mening dat de coöperatie de plicht heeft om de melk van de leden op te halen. "Kijk, als er kwalitatief wat aan de melk zou mankeren, dan was het een heel ander verhaal. Maar dit gaat om een administratieve tekortkoming. Dan vind ik die sanctie wel onevenredig zwaar." Het steekt hem ook dat boerenbestuurders - in feite collega's - dergelijke sancties bedenken.
Principekwestie
Hij moet nu zeker twee weken melk weg laten lopen. Dat is een aderlating, maar hij vindt dat er iemand een statement moet maken. Zelfs een maand kan hij dat nog wel uitzingen, meent hij. "Voor mij is het een principekwestie. Dat kost me dan 10.000 euro, maar ik ben een vrijgezel die niet zoveel nodig heeft, en er gaat hier niet veel geld meer naar de bank."
Maar daarna? "Tja, ik moet niet van de regen in de drup belanden. Als A-Ware me zou bellen, sluit ik niet uit dat ik dan overstap."
Ondertussen vertrouwt de gelovige veehouder erop dat er een oplossing komt. Tot die tijd deelt hij aan iedereen die dat wil, gratis melk uit. De eerste twee 'klanten' - twee oude baasjes uit Leek - heeft hij vanmiddag moeten teleurstellen. De tank was al leeg.
Drie leveranciers
Navraag bij FrieslandCampina leert dat Gommer een van de slechts drie leden-leveranciers is van de coöperatie die de Kringloopwijzer niet tijdig hebben ingevuld, en waar de melk nu niet wordt opgehaald. De coöperatie heeft z'n uiterste best gedaan om alle melkveehouders te stimuleren en te helpen om de Kringloopwijzer in te vullen, aldus een woordvoerder. Landelijk gaat het naar schatting om enkele tientallen melkveehouders die de Kringloopwijzer nog niet hebben ingevuld.