Droogte in maïs: Wanneer beregenen? Borium bijbemesten?
De eerste signalen van droogte bij maïs worden gemeld. Zo beginnen de bladeren te krullen. Voor Jos Groot Koerkamp, verkoopmanager bij Limagrain, nog geen reden tot paniek. „Het is een eerste reactie van de plant om zich te beschermen tegen vochttekort. Door het blad te krullen zorgt deze ervoor dat er zo weinig mogelijk bladverdamping plaats vindt. ’s Ochtends zie je dat het blad weer netjes uitgevouwen is. Wanneer het blad echter ’s ochtends vroeg al gekruld is, is er pas echt sprake van vochttekort.”
Ook maïsspecialist Siebrand Veltman van VisscherHolland maakt zich nog geen zorgen. „De vochtbehoefte is op dit moment nog niet heel hoog. Tot de massale groei is de waterbehoefte ongeveer 1,5 tot 2 millimeter per dag. Wanneer de rijen zich sluiten en het gewas een groeispurt krijgt, loopt de vochtbehoefte op naar 3 tot 4 millimeter. Is er dan onvoldoende vocht aanwezig dan zal de groei stagneren. Ook heeft de plant eerder neiging te gaan bloeien.”
In dit stadium heeft beregenen volgens Groot Koerkamp en Veltman nog niet heel veel zin. Groot Koerkamp: „Eén van de weinige momenten dat beregenen uit kan is net voor de bloei, rond half juli. Dan heeft de plant echt vocht nodig voor een goede kolfvulling.”
Bladbemesting met borium
Een andere vraag die wordt opgeworpen, is de beschikbaarheid van borium. Die valt door de droogte tegen. Borium is namelijk mobiel in het bodemvocht. Het is een belangrijk element voor de maïsplant en speelt een rol bij de transport van voedingsstoffen en vocht in de plant.
Moet er nu middels bladbemesting bijbemest worden? Wat Veltman betreft hoeven veehouders die voldoende borium bemest hebben zich voorlopig geen zorgen te maken. „Als er vlak voor de kolfzetting maar voldoende borium beschikbaar is.”
Groot Koerkamp is die mening eveneens toegedaan. Hij waarschuwt dan ook voor een ondoordachte bespuiting met borium. „Kijk eerst goed naar de bodemvoorraad en wat de behoefte is. In de meeste standaard maïsmeststoffen zit al voldoende borium. Mocht er toch een tekort optreden, wat te zien is aan afstervende groeipunten, dan kan een bemesting met borium eventueel met een bladfungicide toegepast worden. Bladbespuiting bij zonnig weer is sowieso niet gewenst. Dan kan het blad verbranden.”