Turkije open voor Nederlandse vaarzen
Dat meldt Erik Gostelie, directeur bij Vee & Logistiek Nederland en tevens secretaris van de sectorcommissie Veepro.
Antibiotica
Nederland kon tot nu toe geen vaarzen exporteren naar Turkije omdat dat land vraagt dat de dieren preventief met oxytetracycline worden behandeld tegen melkerskoorts (leptospirose). Preventief antibiotica gebruiken mag niet in Nederland. Tot frustratie van Gostelie gebeurt dat wel in andere EU-landen zoals Duitsland en Frankrijk, hoewel daar in principe dezelfde regel zou moeten gelden. Er is op dit moment geen sprake van een gelijk speelveld, volgens de directeur.
Testen
Na intensieve onderhandelingen met Turkije lijkt er nu wel een mogelijkheid te komen voor vaarzenexport, zij het onder zeer strikte voorwaarden. "Hoewel leptospirose in Nederland eigenlijk nauwelijks meer voorkomt, wilde Turkije toch dat wij niet alleen op het belangrijkste subtype leptospirose hardjo zouden testen, maar op alle vijf de subtypen."
Dat gaat met hoge kosten gepaard. Maar gezien het grote aanbod van vaarzen eerder dit jaar hebben de exporteurs besloten die kosten dan toch maar voor lief te nemen, aldus Gostelie. "Bovendien kunnen we nu enten tegen IBR en dat helpt ook."
Koffiedikkijken
Hoeveel vaarzen er naar Turkije kunnen, is koffiedikkijken, volgens de directeur. "In het begin van het jaar was er vanwege de stoppersregeling flink aanbod van vaarzen; inmiddels is die weer wat afgenomen. Maar de vraag is groot." De EU exporteerde vorig jaar maar liefst 150.000 vaarzen naar Turkije.
Gostelie verwacht overigens dat er pas in het najaar vaarzen op export naar Turkije kunnen. Dat heeft te maken met de hoge zomertemperaturen. "We willen fokvee niet blootstellen aan extreme temperaturen."
Stoppersregeling
Gostelie laat weten dat de stoppersregeling gezorgd heeft voor veel extra export. "In de eerste 7 maanden sinds 1 september, het begin van het veeverbeteringsjaar, hebben we al 30.000 vaarzen geëxporteerd. Evenveel als in heel vorig veeverbeteringsjaar."