Publieksprijs voor dochtergroep van Godewind in Oldenburg
Ook de Nederlandse aanwezigen op de overigens matig bezochte show waren lovend over de dochters van Godewind en Julandy. Arend Withaar uit Nijeveen vond de Godewind-dochters rasmelkkoeien met veel uitstraling en goede uiers en benen. Een mening die gedeeld werd door de aanwezige leden van ‘Holstein Wierden’, die met vier man aanwezig waren. Gerrit van der Kolk had het over een heel uniforme groep. Wel groot, maar goed in balans en met een mooi type en super uiers. De benen vond hij wel iets gewoon, met name in het gebruik.
Sterk optreden Julandy
Ook de commentaren op de groep van Julandy waren eenduidig. Rob Scholten uit Geesteren vond de Julandy’s goede koeien met ras en veel melkopdruk, Adam Schooten uit Wierden spraken de koeien enorm aan als melkveehouder: „Ze hebben nog meer kracht dan melktype. Dit zijn de beste koeien om mee te boeren.” Ook Johannes Schipper uit Westerhaar (‘goede groep, mooie aanvulling voor roodbont’), Jan Beukerink uit Fleringen (‘mooie melkopdruk’) en Jos Knoef uit Geesteren (‘beste groep’) beviel de groep goed.
‘Meer voorgesteld van Mad Max’
De meningen over de groep van de roodbonte Mad Max, een Destry-zoon uit keuringsvedette RH Maxima, waren verdeeld. Withaar zag veel uitstraling en vond ze niet onderdoen voor de Julandy’s. De wat smalle voorhanden schreef hij toe aan jeugd: „Die groeien er nog wel in.” Voor Knoef waren de smalle voorhanden en de vlakke kruizen een probleem, wel vond hij de uiers goed. Gerrit Heuver van Holstein Wierden had zich meer voorgesteld van deze groep, met name de ribdiepte en het wisselende uierbeeld vielen hem tegen, een mening die gedeeld werd door de overige leden van deze club.
Big Point ‘balans versus bokkig’
Ook de meningen over de hoogste dochtergeteste stier in Duitsland, Big Point, liepen uiteen. Van der Kolk had het over een beste groep met brede achteruiers en brede kruizen, Schooten roemde de balans en de passende bespiering. Withaar daarentegen vond het bokkige koeien die het ontbrak aan melktype. Scholten zag wat rondere, beknopte koeien die de productie goed aankunnen, Beukerink vond de groep gewoon.
Eensgezind over Bangard
Het commentaar op de groep van Bookem-zoon Bangard was weer meer eensgezind. Beukerink vond de groep goed met misschien een kleine bemerking op de voorspeenplaatsing, Scholten zag een uniforme groep met beste benen. Heuver en Van der Kolk hadden het over sterke koeien die makkelijk kunnen geven en ook Withaar sprak over sterke koeien en goede boerenmelkkoeien.
Weinig uitstraling Force-dochters
Over Force waren onze respondanten niet zo te spreken, de woorden gewoon en weinig uitstraling vielen hier regelmatig. Van der Kolk merkte op dat ze wel beter waren dan de dochters van zijn vader G-Force.
Scipio goed, maar niet voor fokveedag
De Sudan-zoon Scipio liet een kleine groep zien van vier dochters. Schooten vond het een sympathiek uniform groepje: „Scipio is een bruikbare stier als je goede boerenkoeien wilt en niet zo nodig naar een fokveedag hoeft.” Henk Lohuis uit Wierden deelt die mening: „Mooie, degelijke beestjes, geen show, maar goed voor gemiddeld gebruik.”
Kracht zwakke punt Starjuwel
De dochtergroependemonstratie eindigde met de groep van Starjuwel, net als Scipio een zoon van de outcross-stier Sudan. Withaar vond ze beter dan de Scipio’s, hoewel hij wel een licht Franse stand zag bij de voorbenen door een iets smalle, steile en een beetje stugge voorhand en ook graag iets meer balans zag. Lohuis vond er niet veel aan en vond ze wat slungelig, hoewel hij toegaf dat hij ze misschien niet goed genoeg bekeken had, omdat de eerste indruk niet zo goed was, waardoor de interesse wat verflauwde. Voor Schooten was het de groep die hem het minst aansprak. Hij miste de kracht in de volgens hem wat wisselende groep.
Lady Gaga wint algemeen kampioenschap
De individuele keuring werd net als op de vorige editie gewonnen door Modest-dochter Lady Gaga, die inmiddels al bijna 100.000 kilo melk heeft gegeven. Ondanks zeer sterke concurrentie was er toch geen enkele discussie over de keuze voor de showvedette. De keuring in Oldenburg vond bij de zwartbonten plaats in vier leeftijdsklassen: vaarzen, tweedekalfskoeien, derdekalfskoeien en oudere koeien. Bij roodbont was de traditionele indeling in jong, midden en oud gehandhaafd.
Kloof
Was de show indrukwekkend, dat kon niet gezegd worden over de entourage. De publieke belangstelling viel niet mee en bestond ook nog voor een aanzienlijk deel uit buitenlandse bezoekers. Er lijkt sprake te zijn van een serieuze kloof tussen de zeer professionele showscene en de praktijk in Duitsland.