Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018
In de praktijk betekent dit dat IBR-vaccinatie van dieren op verdachte en besmette bedrijven verplicht wordt. Bedrijven die al een IBR-vrij- of IBR-onverdacht status hebben, hoeven dat vanzelfsprekend niet. Zij dienen de gunstige status te bewaken. Voor de kalversector betekent de voorgenomen maatregel dat zij in de toekomst alleen nog IBR-vrije of gevaccineerde kalveren importeert.
Nederland loopt achter op haar buurlanden bij de bestrijding van BVD en IBR. Duitsland, België, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië hebben al langer een verplicht bestrijdingsprogramma. In Nederland lopen momenteel alleen vrijwillige bestrijdingsprogramma’s, waaraan 65 procent van de melkveehouders en 10 procent van de overige veehouders deelneemt.
BVD
De ‘Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland’ was voornemens IBR en BVD gezamenlijk te bestrijden. Voor BVD is echter – in tegenstelling tot IBR – geen officiële EU-status te verkrijgen. Van Dam is daarbij van mening dat een hogere diergezondheid en een vermindering van antibioticagebruik bij het verdwijnen van BVD genoeg stimulans moet zijn om de infectie zonder wettelijke verplichting te bestrijden. Verplichte BVD-bestrijding wordt daarom voorlopig niet in de wet opgenomen.
Zuivelondernemingen gaan wellicht toch een stapje verder om BVD-bestrijding te stimuleren. Zij zijn voornemens om verplichte bestrijding van BVD in hun leveringsvoorwaarden vast te leggen. Ook hierbij geldt dat bedrijven die aantoonbaar vrij of onverdacht zijn, volstaan door die status te bewaken. De kalversector gaat importkalveren uit niet-vrije BVD-landen testen, zodat ook via die weg geen BVD het land in komt.
Vleesvee
Op dit moment bestrijdt 75 procent van de melkveehouders en 5 procent van de vleesveehouders BVD op vrijwillige basis. In de vleesveehouderij is het moeilijker om de aanpak van BVD te reguleren, doordat er geen kwaliteitssysteem voor die sector bestaat. Een aantal private initiatieven en stimulansen worden ingezet om ook die veehouders te drijven tot het BVD-bestrijding.