Akkoord biologische landbouw blijft lastig
De huidige EU-voorzitter, Malta, heeft met veel energie gewerkt aan een akkoord maar is - net als de vorige voorzitter Slowakije - stukgelopen op die verschillende posities.
Het is een moeilijk proces. Sinds de start in november 2015 zijn er maar liefst zeventien zogehten trilogen geweest - onderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers - zonder tot een oplossing te komen. Woensdag 29 mei zou de achttiende zijn geweest, maar die was afgeblazen omdat de landbouwministers het onderling niet eens konden worden.
Ondoenlijk
Volgens de staatssecretaris zijn sommige eisen ook ondoenlijk. De Europese Commissie houdt vast aan een nultolerantie voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen op planten, maar in de praktijk is dat nauwelijks te realiseren, stelt Van Dam. En het voorgestelde maximum van 3000 dieren in een pluimveestal betekent dat de meeste pluimveebedrijven die nu biologisch zijn, die status verliezen.
Volgende maand neemt Estland het stokje over van Malta. Maar Van Dam betwijfelt of dat land wel kan slagen op dit dossier. "Daarvoor is het nodig dat partijen hun posities verlaten en bereid zijn tot elkaar te komen." De staatssecretaris verklaarde dat hij bereid is om in te leveren, als dat betekent dat een goed akkoord bereikt wordt.
Maandag overleggen de landbouwministers in Luxemburg. Dan zal blijken of beweging mogelijk is.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Agrio archief, Fenneke Wiepkema