Geen Europese steun voor algeheel exportverbod van levend vee naar niet EU-landen
Adema zet in de brief uiteen hoe hij zich samen met de landbouwministers uit Denemarken, Duitsland, België en Zweden inzet voor een aantal ambitieuze aanpassingen van de dierenwelzijnswet. Waaronder een verbod op het transport van levende dieren over lange afstanden over de weg en over zee.
Dierenwelzijn
De hierboven genoemde landen willen het langeafstandstransport van levend vee vervangen door het exporteren van vlees en genetisch uitgangsmateriaal, zoals sperma. Nederland heeft deze aanpak steeds onderschreven, omdat zij graag rekening willen houden met lidstaten aan de buitengrenzen van de EU. Deze landen exporteren hun vee vaak over korte afstanden naar niet-EU-landen. Een belangrijke overweging om het verbod te beperken tot langeafstandstransporten was dat de risico’s voor dierenwelzijn bij korte afstandstransporten in geen verhouding staan tot die van dagenlange, soms zelf wekenlange transporten naar bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Een bestemming die in de motie als voorbeeld werd genoemd. De motie Wassenberg/Vestering dwong de minister echter ook een exportverbod voor levend vee over korte afstanden te bepleiten.
Geen steun
Dit deed Adema tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 30 januari. In deze vergadering riep de minister de andere lidstaten op een algeheel exportverbod van levend vee naar derde landen in te stellen. Deze oproep werd echter niet ondersteund door de andere landen. Vrijwel alle lidstaten zijn van mening dat een verbod op korte afstandstransporten de buurlanden van de EU onevenredig hard treft. Met zijn oproep voldeed Adema aan de inspanningsverplichting van de motie, ook al behaalde hij niet het gewenste resultaat. De minister wacht nu af met welke voorstellen de Europese Commissie komt ten aanzien van het terugdringen dan wel verbieden van transporten van levend vee naar landen buiten de EU.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweedekamer.nl