'Data meer waard dan geld, advies nog waardevoller'
Heuvelmans noemt als voorbeeld van een transparant product het vlees van een varken dat zijn leven lang geen antibiotica kreeg. „De slachter kan dat varken herkennen aan het oormerk, waarbij de gegevens over medicijnen gekoppeld zijn aan het dier. Ik geef een voorbeeld uit de veehouderij, omdat ik daar de laatste tijd veel mee bezig was. Hetzelfde kan ook met andere dieren en met akkerbouwproducten. Er is heel veel technologie in het voordeel van de boer te gebruiken.”
Volgens Heuvelmans doorloopt de precisielandbouw op akkers en in stallen een aantal stadia:
- Data verzamelen met sensoren
- Beschikbaar maken van de data in het systeem van de boer
- Interpretatie van de data met een goed algoritme, waarbij boerenkennis nodig is
- Uitvoeren van handelingen met aangepaste techniek en robotica
- Breder toepassen van advies over grenzen van teelten en sectoren heen
Heuvelmans zegt dat op dit moment de praktijk ergens aan punt 3 toe is, soms 4. In de gewasteelt levert het een univormer stand op en een besparing op kunstmest, middelen, tijd en water. Dat is een kostenverlaging. „Een volgende stap kan een opbrengstverhoging zijn, bijvoorbeeld door variëren in plantdichtheid. Een barrière voor de boeren is nu de hoge kostprijs.”
Strooikaart
Geert Horlings van HLB en De Groen Vlieg geeft bij bekalken van percelen een voorbeeld waaruit blijkt dat precisie opbrengstverhogend kan zijn. Een aardappelperceel is in kaart gebracht en pH-waardes blijken sterk te verschillen. Door nu de zuurste plekken kalk te geven en de neutrale niet, voorkomt de boer dat de pH ongunstig hoog wordt voor de gewasgroei op delen van het perceel. Dat bespaart dus op kalk, maar het levert ook meeropbrengst op. In het voorbeeld van Horlings lukt het dus wel om naast besparing ook een meeropbrengst te genereren.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes