Nederlanders moeten Franse KI Evolution op de kaart zetten

De naam Evolution zal bij de meeste Nederlandse melkveehouders geen belletje doen rinkelen. Toch is het de grootste fokkerijorganisatie van Frankrijk, de op een na grootste van Europa (achter CRV) en de zevende van de wereld, gemeten in wereldwijde spermaverkoop. De onbekendheid komt doordat de organisatie pas sinds 2013 bestaat. Evolution is ontstaan uit een fusie tussen de drie belangrijkste rundveefokkerijcoöperaties uit het westen van Frankrijk: Amélis, Génoé en Urcéo.
Het resultaat is een coöperatie met meer dan 33.000 leden, die zich ten doel heeft gesteld wereldspeler te worden en daarvoor in november 2016 de Nederlander Albert Reurink (55) als directeur internationale zaken heeft aangesteld. In zijn kielzog volgde de vorig jaar bij KI Samen opgestapte Jos Hooijer (41), die verantwoordelijk is voor de export naar de Benelux, Duitsland en Polen en daarnaast enkele internationale strategische projecten zal coördineren.
Sersia France
„Sersia France was de internationale verkooporganisatie van de verschillende Franse coöperaties en heeft in de markt nog steeds een bekende naam, maar de naam is nu Evolution International”, zegt Reurink. Importeur Koole & Liebregts verkoopt het Evolution-product weliswaar in Nederland, maar volgens Hooijer moet de naam van zijn werkgever desalniettemin synoniem worden voor Franse genetica. „We proberen op korte termijn bekender te worden door aanwezigheid met stands op beurzen en shows en adverteren op de lange termijn wellicht met dochtergroepen en dergelijke. Het is van belang dat dit ook goed samengaat met de belangen van onze distributeurs.”
Wereldstrategie
„De uitdaging is om een wereldstrategie voor Evolution uit te zetten, daar ben ik voor ingehuurd”, aldus Reurink. „We exporteren naar meer dan 70 landen en het gaat er om dat we onze positie verder uitbouwen. We willen in grote markten, met name daar waar geen productontwikkeling plaatsvindt, onze afzetkanalen vergroten.” De exportdirecteur heeft de leden gevraagd of hun organisatie een wereldwijd actieve organisatie moest worden. „Er zijn inmiddels dochtervestigingen in Zuid-Afrika, Spanje en Duitsland. Een vestiging gaat wel even verder dan sperma verkopen in een land en dat moet je dus wel verantwoorden”, vindt hij. „Als je doel is om wereldspeler te zijn, moet je ook producten specifiek gericht op het buitenland aanbieden. De consequentie daarvan is dat je ook stieren ontwikkelt die soms minder aanspreken voor de thuismarkt.”
Lees in het vakblad Melkvee van zaterdag 27 mei het uitgebreide dubbelinterview met Jos Hooijer, die ten tijde van KI Samen en zijn rol als NVO-voorzitter duidelijk anders tegenover de genomicstechniek stond dan nu, en Albert Reurink, die aangeeft dat door de bloedvernauwing die internationaal plaatsvindt er meer gekruist zal gaan worden.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Gerard Burgers