Romijn betwijfelt draagvlak derogatie 2017
Dat zegt hij in Nieuwe Oogst TV van vandaag. De mogelijke gevolgen van de uitspraken voor de fosfaatreductieregeling en behoud derogatie zijn nog niet in beeld. ‘Daarom bestuderen wij, samen met onze juristen en de partners binnen ZuivelNL, op dit moment zorgvuldig de betekenis van de uitspraken. Daarna kunnen er conclusies getrokken worden,’ aldus Romijn.
Einde onrust niet in zicht
Deze conclusies zullen waarschijnlijk volgende week bekend zijn. Romijn gaat ervan uit dat het einde van de onrust rondom de fosfaatwetgeving nog niet in zicht is. 'Het is een continue proces dat telkens verandert en nu al 2,5 jaar duurt maar nog wel even zal voortduren. Het is de rol van LTO om dat te bewaken en het belang van onze leden voorop te stellen.’ De LTO vakgroepvoorzitter constateert op basis van de gerechtelijke uitspraken dat de rechter ook oordeelt dat er een algeheel belang is om de derogatie voor Nederland te behouden, inclusief de reductie van fosfaat die daar nu bij hoort.
PvdD wakkert protest aan
De Partij voor de Dieren roept alle biologische en biodynamische melkveehouders op, die gedwongen werden dieren af te voeren van hun bedrijf, bezwaar aan te tekenen bij staatssecretaris Van Dam. De rechter stelde immers niet alleen een groep snelle groeiers in het gelijk maar oordeelde ook dat het onterecht is dat biologische en biodynamische melkveehouders moeten meewerken aan de fosfaatreductieplannen van het kabinet, omdat biologische boeren het fosfaatoverschot niet hebben veroorzaakt.