Politiek hekelt 'stoplapbeleid' Van Dam
Carla Dik-Faber van de ChristenUnie snapt dat boeren er helemaal tureluurs van worden. "De regeling is totaal niet meer overzichtelijk." Jaco Geurts (CDA) is diezelfde mening toegedaan. Ook hij snapt de kritische geluiden uit de melkveehouderij. "De laatste ministeriële regeling maakt het fosfaatreductieplan niet duidelijker."
Debat
Geurts geeft aan dat hij twee weken geleden een plenair Kamerdebat heeft aangevraagd over de voortgang van het fosfaatreductieplan. Hij hoopt dat dat snel wordt ingepland. "Dan zal ik staatssecretaris Van Dam bevragen over de laatste wijziging en de gevolgen hiervan voor onze boeren en boerinnen."
Het pleinaire debat is dan nog niet ingepland, maar voor dinsdagavond 9 mei staat al wel een overleg met de LNV-raad op de planning. Zowel de CU als de SGP willen die mogelijkheid aangrijpen om de staatssecretaris aan de tand te voelen.
Knelgevallenregeling
Carla Dik: "En ik zou heel graag willen dat de knelgevallenregeling voor elkaar komt, want dát komt ook maar niet van de grond." Ze vertelt dat ze gisteren op bezoek is geweest bij het bedrijf van de gebroeders Oordt in Biddinghuizen. Zij hebben een nieuwe stal gefinancierd voor 200 koeien, maar terug moeten naar 80 stuks.
Dik: "Van Dam past elke keer het fosfaatreductieplan aan, maar ik zou veel liever zien dat hij zijn energie in de knelgevallenregeling stopt. Het duurt veel te lang. Ondertussen vallen boeren om, en in plaats van dat Van Dam naast hen blijft staan, maakt hij het alleen maar ingewikkelder."
Uitrookbeleid
Ook SGP-voorman Dijkgraaf heeft kritiek op de (zoveelste) aanpassing in het fosfaatreductieplan. "Melkveehouders weten zo niet goed meer waar ze aan toe zijn. Bedrijven die door natuurlijk verloop steeds minder jongvee hebben, zitten nu met de gebakken peren. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?"
Dijkgraaf gaat de gang van zaken aankaarten tijdens de LNV-raad. De recente beleidsaanpassingen blijven lastig te verkroppen, vindt hij. "Waar doen we het voor? Recent bleek dat de waterkwaliteitsnormen in verschillende landbouwgebieden veel strenger zijn dan in natuurgebieden. Dat is toch de wereld op z'n kop? Tegen dergelijk uitrookbeleid blijf ik me verzetten", zegt hij strijdvaardig.
'Niet goed over nagedacht'
Helma Lodders (VVD) merkt op dat het fosfaatreductieplan vanwege problemen keer op keer wordt aangepast, en dat leidt dan weer tot nieuwe problemen. Maar, benadrukt ze: het plan is mede bedacht door de sectorpartijen, de zuivel en de melkveehouderij. Van Dam heeft het plan overgenomen er een ministeriële regeling van gemaakt. "Maar de sectorpartijen hadden wel beter mogen nadenken over de gevolgen. Het lijkt erop alsof dat niet of nauwelijks is gedaan." Intussen begrijpen de ondernemers er niets meer van, en de adviesbureaus varen er wel bij, aldus Lodders. "Nee, het verdient absoluut geen schoonheidsprijs."