Weinig zorgen over veehouderij en antibiotica
Van Beers zei dat op een symposium bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Kalveren
Ongeveer 80 procent van de veebedrijven gebruikt volgens haar helemaal geen antibiotica voor kalveren, maar er zijn ook 330 bedrijven met een DDD (Dier Dag Dosering) van meer dan 50. Ook zijn er 100 bedrijven die een DDD van zelfs meer dan 100 hebben. Juist die bedrijven, al gaat het maar om 2,5 procent van alle melkveehouderijen, baren de SDa nog zorgen. Voor de melkveehouderij als geheel zijn er weinig of geen problemen met antibiotica. “Het gebruik per bedrijf varieert niet sterk, er is geen vaste groep die in het oranje (signaleringsgebied) of rood (actiegebied) zit, de verdeling qua verbruik tussen de bedrijven is normaal,’ zo vertelde Van Beers.
Resistentie gedaald
Het motto van de SDa is inmiddels ‘Van curatief naar preventief naar gebruik op maat van antibiotica.’ “Bij andere sectoren zoeken we nu hard naar de succesfactoren die verdere reductie mogelijk moeten maken, maar de melkveehouderij is al een heel eind op de goede weg. Het gebruik in de periode 2012-2014 is bijvoorbeeld met 46 procent gedaald. Het mooie is dat resistentie bij ziekteverwekkers, want daar is het allemaal om begonnen, met zelfs 79 procent in diezelfde periode gedaald is.’Volgens Van Beers is dat laatste erg belangrijk; “Want het enige alternatief voor antibiotica is en blijft antibiotica. Andere middelen dragen toch vooral bij aan een betere diergezondheid en weerstand tegen ziektes.”
Jaaroverzicht 2016
Volgende maand komt het jaaroverzicht 2016 van de SDa uit. Van Beers wilde daar in Utrecht nog niets over kwijt. De verwachting is dat de afvlakking van de daling van het antibioticagebruik de afgelopen twee jaar zich zal doorzetten.
Tekst: Lauk Bouhuijzen