Vogelaar en Van Stralen discussiëren over fosfaat en ammoniak
Wie de afgelopen tijd het discussieplatform Prikkebord enigszins volgde, heeft waarschijnlijk ook iets meegekregen van de stevige discussies tussen de (oud-)LTO’ers Wiebren van Stralen, beleidsadviseur mest en milieu bij LTO Nederland, en Jan Cees Vogelaar, ex-melkveehouder en voormalig LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij. Daarbij verschilden ze van mening op enkele fundamentele zaken, zoals de aanpak van het begrenzen van de melkveehouderij en de discussie rond het huidige ammoniakbeleid.
Plan B
Van Stralen en Vogelaar waren de afgelopen jaren veelvuldig betrokken bij de toekomst van de melkveehouderij. Van Stralen zat als beleidsadviseur bij de overleggen met sectorpartijen en overheid, om de fosfaatproblematiek beleidsmatig aan te pakken. Daaruit vloeide onder andere de fosfaatrechten en het fosfaatreductieplan voort. Vogelaar daarentegen werd door zuivelbedrijf A-ware en later Milieudefensie gevraagd mee te denken in een andere strategie om de ongebreidelde groei van de sector te beteugelen. Dit werd het zogenoemde ‘plan B’, waarbij het aantal dieren wordt gekoppeld aan grond. Concreet houdt dit in dat melkveehouders dan maximaal 2,3 GVE per hectare zouden mogen houden.
Alternatieven buiten de deur
Vogelaar kreeg de afgelopen maanden verschillende partijen, binnen en buiten de sector, achter het plan, maar de steun is tot op heden onvoldoende. „Ik heb een tijdje ‘binnen de NZO rondgelopen’ en ook daar is het maximale aantal koeien per hectare besproken. Die pakken echter niet door. FrieslandCampina durft de confrontatie met ‘het Zuiden’ niet aan.” Ook LTO schaart zich niet achter het plan. Het antwoord van Van Stralen is kort maar krachtig. „We hebben het niet zelf bedacht en alternatieven worden buiten de deur gehouden.” Daarop legt hij uit dat LTO vooral inzet op wat haalbaar is. „Er waren eind 2013 twee richtingen: hoge efficiëntie en mestverwerking of genoeg grond onder je bedrijf. We wilden beide wegen open houden.”
Ammoniakrapport
Vogelaar vindt dat LTO zich te veel afzijdig houdt in de ammoniakdiscussie, wijzend op het rapport van Hanekamp en Crok. Van Stralen: „Wij zijn als LTO geen scheidsrechter. Er kunnen best fouten zitten in de basis van het ammoniakbeleid, maar die zitten ook in de redenering van de ‘oppositie’. Het rapport van Hanekamp en Crok is in die zin ook maar beperkt. Bovendien schuilt er ook een gevaar in het onderuit halen van het huidige ammoniakbeleid. Het alternatief is rekenen met in Europa gangbare gemiddelde emissies en voldoen aan de kritische depositiewaarden die volgen uit de beheerplannen. Dan kan de helft van de veestapel weg of onder een luchtwasser.”
Lees het volledige interview met Jan Cees Vogelaar en Wiebren van Stralen in het vakblad Melkvee van zaterdag 29 april.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Carolien Tiernego