Dier&Recht biedt petitie kalversterfte aan
De petitie wordt morgenochtend in Den Haag aangeboden aan FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes en aan Kees Romijn, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO Nederland.
Foutief percentage
De actiegroep Dier&Recht maakt in haar persbericht opnieuw gewag van het foutief geïnterpreteerde sterftecijfer van 13 procent.
"Op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13 procent van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze nodig hebben. De eerste moedermelk, de biest, wordt te laat geven of is vervuild. Hierdoor zijn kalfjes vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, creperen ze. Of worden ze geëuthanaseerd", aldus Dier&Recht.
GD-monitoring
Medio februari zocht de actiegroep ook de publiciteit met dit uit onjuiste sterftepercentage. Dat leverde toen een storm van commotie op. Diergezondheidsorganisatie GD verklaarde dat het getal van 13,3 procent door Dier&Recht is overgenomen uit de GD-monitoringscijfers.
Dit cijfer betreft echter het aantal gestorven kalveren gedeeld door het aantal aanwezige kalveren in de leeftijd van 3 dagen tot 3 maanden op een bedrijf. Dat is niet hetzelfde als het gemiddelde percentage kalversterfte in de leeftijd van 3 dagen tot 3 maanden. Dat ligt met 7,7 procent bijna een factor twee lager.
'Extreme sterftecijfers'
Dier&Recht startte in februari niettemin direct met een petitie. Friesland Campina, Nederlands grootste zuivelproducent, wordt hiermee opgeroepen om in actie te komen tegen de 'extreme sterftecijfers'.
Directeur Hans Baaij van de actiegroep: "Het is duidelijk een onderwerp dat leeft. Burgers hadden geen idee dat er veel dierenleed kleeft aan de melk die ze kopen en zijn terecht verontwaardigd. Ook in de sector heeft het openbaar maken van de cijfers voor grote ophef gezorgd."