'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'
Dat tipt Groeikracht BV, een Achterhoekse adviesorganisatie voor de ruwvoerteelt. Gemiddeld zaten de kaligehaltes in melkveemest in het voorjaar van 2016 en 2017 op 5,4 en 5,7 kilo per ton. Bij jongvee en droge koeien lagen die gehaltes ruim 2 kilo hoger (7,4 en 7,9). Ook is jongvee- en drogekoeienmest een stuk droger dan melkveemest.
Maïs
Dat de drijfmest van jongvee en droogstaande koeien meer kali (K2O) bevat, komt omdat deze diergroepen nauwelijks mais gevoerd krijgen en relatief veel graskuil. Graskuil bevat gemiddeld 3 keer zoveel kali als maïskuil. Om dezelfde reden zit er dan ook veel variatie in de kaligehaltes in melkveedrijfmest: van 2,4 tot wel 8,2 kilo kali per ton.
Aandachtspunt
Dit is wel een aandachtspunt in de bemesting, aldus Gerard Abbink van Groeikracht BV. “In kali zie je duidelijk de kringloop op een bedrijf terug. Bemest je veel kali, dan worden gehaltes in het voer hoger, wat ook direct in drijfmest tot uiting komt.”
Grasland
Kali wordt steeds vaker bijbemest op grasland, omdat er – vanwege de lagere bemestingsnormen – steeds minder kali vanuit drijfmest op komt. Abbink: “Begin je echter met bijmesten, dan is het wel belangrijk om de mestgehaltes in de gaten te houden in het voorjaar.” Het is namelijk goed mogelijk dat na 1 jaar bijmesten de drijfmest al rijker is aan kali, waardoor het volgende jaar dus minder kali-aanvulling nodig is, geeft hij aan. “Houdt uw kringloop dus in de gaten!”