Kamervragen over situatie bij RVO
"Het mag niet zo zijn dat boeren door capaciteitsproblemen bij RVO op oneerlijke wijze worden benadeeld", stelt SP-kamerlid Frank Futselaar. De operatie rond de fosfaatreductie is al onaangenaam genoeg zonder dat er ook nog bureaucratische vergissingen worden gemaakt en diensten niet of slecht bereikbaar zijn, aldus Futselaar. Hij vindt dat de staatssecretaris op de situatie moet worden aangesproken, en indien nodig de capaciteit moet worden verhoogd.
SGP: 'zorgelijk'
De SGP legt de vinger op de zere plek. "Het is zorgelijk dat nog een behoorlijke groep melkveehouders niet weet waar ze aan toe zijn, terwijl ze nu wel keuzes moeten maken", zegt Hans Maljaars, medewerker van Elbert Dijkgraaf. "Boeren moeten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden." Dijkgraaf vraagt de staatssecretaris daarom om een reactie.
Ook Helma Lodders van de VVD heeft aangekondigd schriftelijke vragen te stellen. Jaco Geurts heeft al vragen gesteld over de capaciteitsproblemen bij RVO. Het ministerie geeft in haar antwoord toe dat er extra tijd gaat zitten in het aanpassen van referenties door veranderende omstandigheden.
Extra capaciteit
Tegenover Melkvee.nl laat het ministerie weten dat RVO extra capaciteit heeft ingezet om de operatie uit te voeren. In het overgrote deel van de gevallen zijn de gegevens op orde, vertelt een woordvoerder. En als dat niet zo is, zorgt dat nog niet voor acute problemen.
Boete
Boeren die volgens de RVO-gegevens te weinig dieren hebben afgevoerd, krijgen een boete. Die wordt berekend aan de hand van de gegevens die eind deze maand zijn geregistreerd, en wordt dan pas ook berekend.
RVO gaat ervan uit dat ze tegen die tijd de gegevens op orde hebben, en dat er dus geen onterechte boetes worden opgelegd. "Boeren die alsnog menen dat ze een te hoge geldsom opgelegd krijgen, kunnen zich altijd melden", laat de woordvoerder weten. "Iedere situatie wordt nauwkeurig door RVO bekeken."