Eiwitarm bijvoeren stimuleert grasopname niet echt
Dat blijkt uit onderzoek in het kader van Amazing Grazing. Veel Nederlandse melkveebedrijven hebben onvoldoende huiskavel voor beweiding. Bijvoeren op stal is dan noodzakelijk, maar je moet wel voorkomen dat koeien daardoor lui worden en minder gaan grazen.
"Koeien zijn gemaksdieren”, zegt Ronald Zom, onderzoeker voeding herkauwers van Wageningen UR. "Als er voer voor het voerhek ligt, zijn ze geneigd om meer van dat makkelijke voer op te nemen, en minder zelf in de wei hun kostje bij elkaar te scharrelen."
In het beweidingsonderzoek van Amazing Grazing is daarom geprobeerd of je koeien kunt motiveren om meer weidegras op te nemen, als je de bijvoeding eiwitarm houdt (-300 tot -100 OEB). Met als achterliggende idee dat koeien mogelijk meer eiwitrijk zouden gras opnemen om het tekort aan pensafbreekbaar eiwit te compenseren.
Minder bijvoeding
"Wat we zagen, is dat koeien wel een klein beetje extra gras opnamen, maar dat ze er vooral voor kozen om dan maar minder van de eiwitarme bijvoeding te vreten", aldus Zom.
Hij ziet twee mogelijke oorzaken hiervoor. Enerzijds kan het zo zijn dat een tekort aan eiwit in de pens de vertering vertraagt. Koeien zitten dan dus langer vol, waardoor ze het eiwittekort onvoldoende kunnen compenseren.
Verteerbaarheid overschat?
Anderzijds is het mogelijk dat de eiwitverteerbaarheid van het hedendaagse gras wordt overschat. De tabellen die de verteerbaarheid van gras aangeven, zijn eind jaren 90 voor het laatst geactualiseerd. Toentertijd was er nog sprake van een heel ander bemestingsniveau, zegt Van Zom. "Als we de verteerbaarheid hoger inschatten dan die in werkelijkheid is, is er dus op pensniveau minder stikstof beschikbaar dan we denken. Dat kan een rol spelen."
Koud voorjaar
Het onderzoek is bovendien gedaan in het voorjaar van 2016 in het noorden van Nederland. Het was daar lang droog en relatief koud, aldus Zom. Ook dat kan z'n weerslag hebben gehad op de verteerbaarheid van het gras.
Niettemin blijft het idee erachter interessant, aldus de onderzoeker. Dit weideseizoen wordt het onderzoek dan ook voortgezet. "Dan gaan we de hoeveelheid bijvoeding een klein beetje verlagen. We zaten op 12, 13 kilo drogestof; dat is nog redelijk hoog", meent hij. Dit seizoen gaat dat naar maximaal 6 kilo drogestof uit snijmaïs en maximaal 6 kilo krachtvoer. "Veel veehouders hebben een kleine huiskavel, dus we kunnen ook niet te ver terug."