'Slachten stoppersregeling verloopt netjes'
"Voor de boeren die stoppen, is het ook een emotionele gebeurtenis. Die willen het ook op een goede manier doen, merken we. Natuurlijk worden er nu heel veel gezonde dieren geslacht, dus het plaatje is anders dan we gewend zijn. Maar alles bij elkaar valt het niet tegen”, laat Urlings weten.
45.000 koeien extra
Het slachten van de runderen van de 500 bedrijven die zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling is sinds 1 maart in volle gang. Vion verwacht dit jaar 45.000 koeien extra te slachten. Het leeuwendeel daarvan komt in Tilburg, de rest wordt geslacht in Enschede en Dokkum.
Tot 24 weken dracht
Volgens de regeling mogen koeien die tot 5,5 maanden drachtig zijn (24 weken) nog worden afgevoerd naar het slachthuis. Koeien die langer drachtig zijn, moeten op het bedrijf blijven tot ze hebben afgekalfd. De veehouder beurt dan nog steeds de stoppremie van 1.200 euro per koe. Pas 1 week na afkalven mogen ze dan worden afgevoerd naar de slachterij.
Volgens Urlings lukt het goed om de slacht van drachtige koeien boven de 5,5 maanden te voorkomen. "De RVO controleert de stallijsten en ze weten meteen welke koeien wanneer geslacht moeten worden. Daar wordt nauwkeurig op toegezien."
NVWA
Ook keuringsdierenartsen van de NVWA houden aan de slachtlijn een oogje in het zeil. De NVWA laat weten dat de NVWA-dierenarts pas bij de daadwerkelijke slacht kan kan zie hoe lang een koe drachtig was. Daarvoor beoordeelt de dierenarts het ongeboren kalf.
Wanneer een via de stoppersregeling aangevoerde koe langer dan 5,5 maanden drachtig blijkt, dan beslist de RVO over een maatregel. Als blijkt dat meer dan 90 procent van de dracht verstreken is, legt de NVWA een maatregel op aan de veehouder. Dat is bij de eerste keer een waarschuwing, daarna volgt een boete van 1.500 euro.
Slachttijden verruimd
Om de extra aanvoer te verwerken, heeft Vion de slachttijden in Tilburg met 2 uur per dag verruimd. Op dinsdag en donderdag wordt er nog langer geslacht; dan wordt er gewerkt in tweeploegendienst.
Bij slachtpieken is de koelcapaciteit doorgaans de bottleneck. Dat speelt nu niet, legt Urlings uit. Normaal is de grootste aanvoer van slachtkoeien in het najaar, bij het begin van de stalperiode. Daar is de koelcapaciteit op berekend. In het voorjaar is het doorgaans wat rustiger. Daardoor is er nu voldoende capaciteit in de koelcellen.
Eyes on Animals
Dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals maakte onlangs bekend dat er de afgelopen twee jaar zeker 397 hoogdrachtige koeien waren geslacht waarvan meer dan 90 procent van de dracht was verstreken. Dat blijkt uit waarschuwingen en boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor die overtredingen heeft uitgedeeld. De organisatie had die gegevens opgevraagd via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur). De organisatie zei in het AD zich grote zorgen te maken nu er tienduizenden extra koeien worden geslacht om de veestapel in te krimpen.