Leden van Arla kunnen nabetaling van 2,2 eurocent tegemoet zien
Arla verwerkt in Nederland circa 300 miljoen liter melk. In september ontvingen de leden reeds een halve cent nabetaling. De overige 1,7 cent betaalt de coöperatie uit in maart. De prestatieprijs - een maat voor de gerealiseerde toegevoegde waarde per kilogram melk - komt voor 2022 uit op 55,1 eurocent. Dat is 39 procent hoger dan een jaar eerder.
De toenemende vraag naar zuivel bij een alsmaar krapper wordend melkaanbod dreef de prijs flink op. Het laatste kwartaal van 2022 nam het melkaanbod toe bij een afnemende vraag. De verwachting is dat dit halverwege 2023 uitmondt in een nieuw evenwicht op de zuivelmarkt.
Uitdagende omstandigheden
De zuivelmarkt in 2022 werd gedomineerd door een aantal onverwachte en uitdagende omstandigheden. De oorlog in de Oekraïne verergerde de toch al enorme inflatie in de eurozone. Dat gold ook voor de explosief gestegen gas- en elektriciteitsprijzen in de zomer van afgelopen jaar. De gemiddelde inflatie in de eurozone kwam uiteindelijk uit op 9,2 procent.
De grondstofprijzen stegen gemiddeld 55 procent in prijs en dat was terug te zien in de resultaten. De verkoopprijzen van de producten stegen, consumenten maakten goedkopere keuzes of kochten minder zuivel, waardoor het verkochte volume afnam.
Hoge prijzen, hoge omzet
De hoge verkoopprijzen compenseerden de afname in volume ruimschoots. In Europa daalde de volumegroei met 4,2 procent, terwijl de inkomsten 17,4 procent toenamen. Wereldwijd daalde het verhandelde volume met 1,2 procent en steeg de omzet met 17,2 procent.
China valt op door de enorme afname van het verhandelde volume, min 44,1 procent en een daling van de omzet van 44,3 procent. West-Afrika nam eveneens aanmerkelijk minder zuivel af;17,8 procent. Onder invloed van de hoge verkoopprijzen nam de omzet alsnog met 1,3 procent toe.
Opvallende groeiers waren Zuidoost-Azië (dat 21,3 procent meer zuivel kocht) en Midden-, Oost- en Noord-Afrika, waar 4,3 procent meer volume werd afgezet. De behaalde omzet in deze gebieden steeg respectievelijk met 49,4 en 31,3 procent.
Recessie aan de horizon
Voor 2023 verwacht Arla een herstel van het evenwicht van vraag en aanbod. Dat zal zeker in de eerste helft van 2023 leiden tot het naar beneden bijstellen van de melkprijs. Voor 2023 verwacht het concern wederom een afname van het volume, bij een gelijkblijvende of licht toenemende omzet.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Geert van den Biggelaar
Bron: Arla Foods