CEC op de bodemanalyse, wat kan ik daarmee?
CEC staat voor Cation Enchange Capacity, ook wel genoemd het klei-humus complex. Dit kengetal geeft aan in hoeverre de bodem in staat is om mineralen en vocht te binden en af te geven aan de plant. Reijneveld: „Samen met de fosfaattoestand is de CEC het belangrijkste wat de bodemanalyse ‘vertelt’ over de opbrengstpotentie van de grond.”
Voorraadkast
Volgens de bodemspecialist is de CEC het beste te vergelijken met een voorraadkast. „Hoe groter de voorraadkast hoe meer er in past. De grootte van deze ‘voorraadkast’ is afhankelijk van de bodem. Zo heeft klei van zichzelf een hogere capaciteit om mineralen op te nemen. Klei is namelijk negatief geladen en kan daarom positief geladen mineralen goed binden. Zand kan uit zichzelf geen mineralen binden. Die grond is daarbij afhankelijk van het aandeel organische stof. Veengrond heeft door het hoge aandeel organische stof de hoogste CEC.”
Naast de CEC staat ook de CEC-bezetting op de analyse. Dit is wat Reijneveld het beste uit te leggen met de inhoud van de voorraadkast. „Je kunt een hoge CEC hebben, dus een grote ‘voorraadkast’, maar deze hoeft niet vol te zitten met de juiste mineralen. De CEC-bezetting geeft aan voor welk gedeelte de ‘kast’ gevuld is.”
Juiste verhouding
Op de analyse is ook te lezen met welke mineralen de ‘voorraadkast’ gevuld is. Dit betreft calcium, magnesium, kalium, natrium, waterstof en aluminium. „Het liefst zie je de bodem gevuld met een juiste verhouding aan goede mineralen. Dit zijn calcium, magnesium, kalium en natrium, waar de maïsplant behoefte aan heeft. Het aandeel waterstof en aluminium zien we het liefst zo laag mogelijk.”
CEC(-bezetting) verhogen
Het verhogen van de CEC kan door het organische stofgehalte op peil te brengen. Ook de pH heeft hier volgens Reijneveld invloed op. Om de CEC-bezetting te verhogen adviseert hij goed te kijken welke elementen een tekort hebben en deze zo nodig aan te vullen.