LTO: rapport PBL vraagt om aanpassing mestbeleid
LTO Nederland wil een aanpassing van het mestbeleid naar aanleiding van het rapport 'Evaluatie Mestbeleid 2016’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Doorgaan op de huidige weg is heilloos, vindt de belangenbehartiger.
De afgelopen decennia heeft de Nederlandse land- en tuinbouw forse stappen vooruit gezet in het terugdringen van de belasting van grond- en oppervlaktewater met fosfaat en stikstof.
In het overgrote deel van het land wordt de Europese norm van maximaal 50 milligram nitraat per liter in het bovenste grondwater gehaald. En ook in het oppervlaktewater dalen de concentraties stikstof en fosfaat, afkomstig van de agrarische sector.
Maatwerk nodig
LTO deelt de analyse van het PBL dat het huidige mestbeleid tegen grenzen aanloopt wanneer de overheid zou doorgaan met het verder aanscherpen van gebruiksnormen voor mest. Er is maatwerk nodig. Gerichte maatregelen in die gebieden waar grond- en oppervlaktewaternormen nog overschreden worden.
Maatwerk dat nu al bijvoorbeeld geleverd wordt in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Daar werken boeren en waterschappen al enkele jaren lokaal samen aan schoner oppervlaktewater. Met succes. Op die voet moeten we doorgaan, vindt LTO.
Om die bodem goed te kunnen voeden, moet je hem ook op maat kunnen bemesten. Het vakmanschap van de boer, goed bodembeheer en het opbrengend vermogen van de grond moeten de vertrekpunten zijn van het mestbeleid in de komende jaren, vindt de land- en tuinbouworganisatie.
Draagvlak
Het PBL constateert dat onder boeren het draagvlak voor het mestbeleid afkalft. LTO onderstreept dit, want ze ziet dat in delen van Nederland stikstofgebruiksnormen al 20 procent onder het landbouwkundige optimum liggen. Dat is nadelig voor het draagvlak.
Het mestbeleid moet niet meer uitgaan van hoe minder mest op het land, hoe schoner het water. Maar: hoe hoger de opbrengst, hoe meer fosfaat en stikstof het gewas aan de bodem onttrekt. Deze meststoffen kunnen vervolgens ook niet het grond- of oppervlaktewater verontreinigen.
Meer aandacht voor de bodem zal ook leiden tot een betere bodemstructuur, waardoor minder meststoffen afspoelen naar het oppervlaktewater en een hoger gehalte aan organische stof in de bodem, dat weer belangrijk is in de strijd tegen klimaatverandering.
Belevingsonderzoek
Wageningen University & Research constateert in een belevingsonderzoek eveneens dat het draagvlak voor het huidige mestbeleid gering is bij agrarische ondernemers en andere belanghebbenden. Varkenshouders, akkerbouwers en melkveehouders vinden het goed dat er een mestbeleid is en hebben de intentie om hier nauwkeurig aan te blijven voldoen, ook als het verder wordt aangescherpt .
Zij denken echter dat het mestbeleid lagere gewasopbrengsten en een verminderde bodemvruchtbaarheid tot gevolg heeft, en de kans op onbedoelde normoverschrijding omdat de mestsamenstelling niet precies te voorspellen.